Plantet feil trær i hele Storgata

Dør ut: 13 av Storgatas 36 hestekastanjer må nå byttes ut på grunn av frostskader. – Bare trist, sier avdelingsleder Svein Rune Ussberg i SKedsmo kommune.begge foto: Lars P. Hallingstorp

Dør ut: 13 av Storgatas 36 hestekastanjer må nå byttes ut på grunn av frostskader. – Bare trist, sier avdelingsleder Svein Rune Ussberg i SKedsmo kommune.begge foto: Lars P. Hallingstorp

Artikkelen er over 3 år gammel

Lillestrøm: Trærne i Storgata er i ferd med å dø. Årsaken er trolig at trærne er importert fra Tyskland eller Nederland og ikke i stand til å takle det norske klimaet.

DEL

Det slår en ny rapport på bestilling av Skedsmo kommune fast.

– Dette er bare trist. Vi har vært forberedt på at det kunne være sykdom, men det som skjer, kommer som følge at det står feil trær her, sier avdelingsleder for park og idrett i Skedsmo kommune, Svein Rune Ussberg.

Importerte trær

I rapporten, gjort av en arborist i firmaet Arborconsult, bekreftes det frostskader og alvorlige strukturelle svakheter.

«Trærne er sannsynligvis importert fra Nederland, eller Tyskland uten at det er stilt krav til at frøkilden trærne stammer fra, skal være tilpasset de klimatiske forholdene i Sør-Norge», heter det i rapporten, som også sier at dette ikke er uvanlig.

Sprekkdannelsene i barken skyldes at trærne har et genmateriale tilpasset varmere strøk, og dermed står sevja lenger i stammen. Når treet blir utsatt for kulde, fryser sevja, og der hvor sola skinner, sprekker treet. Det er derfor alle trærne har sprekker på sørsiden av stammen.

Arboristen foreslår nå at minst 13 trær byttes ut. Seks år etter at de ble plantet.

Kostbar affære

Ussberg sier det vil koste 5.000 kroner per tre. Så kommer kostnaden for arbeidet i tillegg. Den anslår han er like stor. Noen refusjon har han ingen tro på.

– Gågata var et prosjekt satt bort til en entreprenør. Etter så mange år er det umulig med en reklamasjon. I dag blir alle trær som bestilles av det offentlige kvalitetssikret gjennom e-plantesystemet, der du kan følge hele livsløpet til treet, forklarer Ussberg.
Han ser for seg å komme i gang med utskiftingen i løpet av forsommeren.

Satser på norske trær

– Det blir norske trær. Kanskje rogn, slår parksjefen fast.

I rapporten har han bedt om en status på alle trærne i de sentrumsnære byparkene.

– Det er nå en eldrebølge i parkene. Det skyldes at mange av trærne ble plantet samtidig. Vi vet at folk reagerer voldsomt når vi hogger ned trær. Mange blir opprørte. Det er mye følelse knyttet til trær. Nå håper vi folk forstår at dette handler om sikkerhet, opplyser Ussberg.

Fakta

  • I en tilstandkontroll av trær i 7 utalgte treanlegg i Lillestrøm, anbefaler Arborconsult at flere trær nå felles av sikkerhetshensyn.
  • Disse er: Vollaparken, seks trær. Sørumsparken, 14 trær. Strømmen kirkepark, to trær. Lillestrøm kirkepark, seks trær. Gamle Lillestrøm (Kirkegata), to trær. Storgata, 13 trær.