Begrepet pappvin, etter det internasjonale uttrykket bag in box, kommer opprinnelig fra Australia. Produsent Thomas Angove tappet i 1965 vinen sin i en stor plastbeholder som igjen ble puttet inn i en pappeske. En salgsvare med tanke på det store konsumet. Ofte blir den også kalt bulkvin, som beskriver en enkel hverdagsvin. Men det var noen andre luringer i Australia som var smarte nok til å ta patent på ideen i 1967. Penfold’s Wines tok patent på tappekranen, som kjennetegner en pappvin. Og vipps så hadde man sin egen tønne eller vindunk på kjøkkenbenken.

Knut Bjørnar Asphol

Knut Bjørnar Asphol er bosatt i Gjerdrum.

Han har jobbet som musiker, komponist og musikkprodusent i 25 år.

Etter mange år med stor interesse for vin bestemte han seg for å dykke dypere ned i vinenes verden av smaker, aromaer og mange overraskelser.

Asphol er utdannet sommelier, og deler sine beste tips med Romerikes Blads lesere.

Bør dekanteres

Vin på kartong kom til Norge i 1988. Da tok vinmonopolet inn en rødvin fra Frankrike, og en hvitvin fra Tyskland. Dette var noe nordmenn satte pris på, og siden den gang har pappvin vært en stor andel av salget i Vinmonopolet. I 2022 ble drøye 38 millioner liter vin solgt som pappvin, noe som er 48,9 % av all vin solgt fra Vinmonopolet.

Pappvin inneholder noe mer svovel enn vin som kommer på flaske. Grunnen til dette er at plastkranen slipper inn litt luft hver gang man fyller i glasset, og mengden svovel holder likevel vinen i sjakk. Derfor bør vin fra boks dekanteres før servering, det vil si at vi tømmer den over i en glassbeholder så den får lufte seg. Da slipper vi til aromaene av frukt og bær, og lufter ut de mer stramme luktene. Det ser også mer estetisk ut å servere vinen i en dekanter på bordet, enn å se kartongen og høre den velkjente sinte pappvinkranen ved middagsbordet.

Bør oppbevares kaldt

Kartongen bør oppbevares i kjøleskap, eller på et kjølig rom. Den bør ikke stå i et varmt skap på kjøkkenet, oppe på kjøleskapet eller ved peisen. Da forkorter du holdbarheten betraktelig. Det vil også variere hvor lenge du kan drikke vinen, noe som avhenger av kvaliteten. Først og fremst er det din smak som avgjør. Men ofte holder kvaliteten seg i noen uker, så dabber den ut frem mot 6–8 ukers tid. Pappvin av dårlig kvalitet mister smaken etter bare noen dager.

Når jeg gir terningkast til pappviner, er dette ut fra et annet vurderingsgrunnlag enn fra vin på flaske. Pappvin er enkelt og praktisk, men ofte er det dessverre noe dårligere kvalitet på en bok enn fra vin på flaske. Kvaliteten på vinene er også noe høyere på flaske, selv om det er samme vin fra samme produsent. Derfor er det ofte smaksforskjell mellom flaske og dunk.

Karl May Handmade Riesling 2021

  • Varenummer 7650206
  • Rheinhessen, Tyskland
  • Druer – Riesling
  • Sukkermengde 5,7 g/l
  • Alkohol 11,5 %
  • Pris 529,90,-
  • Poeng – 87
  • Terningkast – 6

Er du usikker på hvilken vin som passer til maten, så har du god sjanse for å treffe hvis du velger riesling. Karl May har produsert en riesling for bag in box med god kvalitet som skiller seg ut. Frisk aroma og smak av grønne epler, sitrus, mineralitet og hvite blomster. Syrefrisk og konsentrert vin. En god allround vin som passer til kos og mat. Går fint til skalldyr, fisk og lyst kjøtt. Vinen hamler opp med alt fra sushi til fete sauser.

La Chablisienne Chablis

  • Varenummer 8017506
  • Burgund, Chablis, Frankrike
  • Druer – Chardonnay
  • Sukkermengde under 3 g/l
  • Alkohol 12,5 %
  • Pris 689,90,-
  • Poeng – 85
  • Terningkast – 5

Chablis er et unikt område nord i Burgund. Jordsmonnet her er gammel sjøbunn, og er preget av blant annet kimmeridgeleire. Dette tilfører vinene en mineralitet og duft som ofte kan minne om sjø. Dette er flotte viner til sjømat. La Chablisienne Chablis har aroma av epler, sitron, mineralitet og grønne urter. Smak av mer moden sitron, urter og en saltlig mineralitet. Hint av krydder. En noe ung og grønn Chablis. Varmende og fyldig munnfølelse. Har godt av å lufte seg, i hvert fall når du åpner den første gang. Fin til skalldyr som kombineres med salat og urter. Kan fint fungere til lyst kjøtt som kylling og svin.

Ekko Verdejo 2022

  • Varenummer 14227606
  • Castilla y León, Spania
  • Druer – Verdejo
  • Sukkermengde under 3 g/l
  • Alkohol 13 %
  • Pris 415,-
  • Poeng – 83
  • Terningkast – 5

Elsker viner som det er lett å huske navnet på. Ekko husker du! Dette er en vin fra distriktet Castilla y León, og er en spennende vin som går til mye forskjellig mat. Verdejo er en grønn spansk vindrue som gir viner med friskhet og noe grønne toner. Et godt alternativ til sauvignon blanc. Passer til skalldyr, fisk og retter med grønnsaker og salater. Aroma av eple, sitrus, gul steinfrukt og nesle. Hint av solbær. Smak av eple, sitrus, grønne urter og noe stikkelsbær. Litt krydder i ettersmak. Fin vin å prøve hvis du vil utvide vinhorisonten.

Dom. des Tourelles Bekaa Valley Red

  • Varenummer 12367906
  • Bekaadalen, Libanon
  • Druer – Cinsault, syrah, cabernet sauvignon og Carignan
  • Sukkermengde under 3 g/l
  • Alkohol 13,5 %
  • Pris 524,90,-
  • Poeng – 85
  • Terningkast – 6

La oss fortsette å utvide vinhorisonten. Dette er en vin fra Libanon, som kanskje er et ukjent vinland for de fleste. Hoveddistriktet er Bekaadalen som ligger på et 1000 meters høyt platå. Stilen her presenterer ofte litt kraftige og kjøttfulle rødviner. Druene og stilen kan av og til minne om Bordeaux. Vinen er laget på gamle vinstokker høyt opp i dalen. Duft av røde og mørke bær med hint av urter og blomster. Smak av røde bær og krydder som pepper. Fine og tørre tanniner. God vin til rødt kjøtt og pasta med fløtesaus. Lam og svin. Fin grillvin.

Meinklang Burgenland Red

  • Varenummer 1807406
  • Burgenland, Østerrike
  • Druer – Zweigelt, blaufränkisch og st.laurent
  • Sukkermengde under 3 g/l
  • Alkohol 11,5 %
  • Pris 489,90,-
  • Poeng – 85
  • Terningkast – 5

Meinklang har blitt et vanlig produkt å se i hyllene de siste årene. Vi kjenner godt igjen kuen på kartongen og etiketten. De har en biodynamisk produksjon hvor blant annet anguskyr beiter i vinmarken. Dette er god vin fra Burgenland i Østerrike som befinner seg i naturvinsegmentet. Verdt å prøve. Meinklang Burgenland Red

har en frisk aroma av røde bær og grønne urter. Hint av krydder og vått gress. Fruktdreven smak av røde bær og urter. Frisk smak av røde bær, krydder og urter. Behagelig tørrhet. Lett og allsidig vin til kos, pizza, pasta og lyst kjøtt.

Faustino Tempranillo

  • Varenummer 1750106
  • Spania
  • Druer – Tempranillo, merlot
  • Sukkermengde under 3 g/l
  • Alkohol 13 %
  • Pris 429,90,-
  • Poeng – 84
  • Terningkast – 5

Faustino er en god gammel spansk traver som leverer klassisk vin. Denne pappvinen har en god pris til det du får i glasset. Den leverer det den skal på en enkel måte.

Rik aroma av mørke og røde bær, urter som dill, sedertre og fat. Litt den søtlige tobakksduften som kjennetegner viner fra Rioja-regionen, selv om denne vinen består av druer fra forskjellige steder i Spania. Smak av kirsebær, fat, urter og noe tørket frukt. Fyldig og god. Oppfyller ønsket om en god vin til rødt og lyst kjøtt. God vin til grillsesongen.

La Huella

  • Varenummer 10037906
  • Navarra, Spania
  • Druer – Tempranillo
  • Sukkermengde 3 g/l
  • Alkohol 13 %
  • Pris 462,90,-
  • Poeng – 84
  • Terningkast – 5

En spansk rødvin på druen tempranillo fra Navarra-området som ligger nord for Rioja. Familien Serrano har i en årrekke gjort seg bemerket innen økologisk dyrking. Det betyr at druene dyrkes uten bruk av kjemisk fremstilte sprøytemidler, og at gården produserer sin egen gjødsel. Her har vi en lettere stil, og en mer moderne vin av denne druen. Fruktdreven aroma av røde bær som kirsebær. Hint av urter, og jord. Frisk og saftig smak av røde bær. Gode avrundede tanniner. Noe tørr finish. Det står «fyldig, rund og fruktig» på boksen, og det oppfyller den. God vin til alle typer kjøtt, spesielt lam og sau.

I Cipressi di Fèlsina

  • Varenummer 12300006
  • Italia
  • Druer – Sangiovese
  • Sukkermengde under 3 g/l
  • Alkohol 13 %
  • Pris 529,90,-
  • Poeng – 83
  • Terningkast – 4

En frisk og god vin på druen sangiovese fra produsenten Félsina som ligger utenfor Siena i Toscana. Fruktdreven duft av modne røde bær og urter. Smak av mørke og røde bær. Hint av urter og jord. Lave tørre tanniner. Saftig, men samtidig en fylde for å greie litt tyngre kjøttretter og kremte pastaretter. Allsidig hytte- og hverdagsvin

Visste du at

I Chablis er vinene laget på druen chardonnay. Området er unikt da det befinner seg på en høyde i Parisbassenget. Her kommer gammel sjøbunn opp i vinmarken, samtidig som det også ligger en kalkåre som går videre til Sancerre, Champagne og over til Dover i England. Jordsmonnet i Chablis omtales ofte som kimmeridgeleire og Portlandkalk. Vinen har sin egen aromaidentitet med grønne epler, sitron, østers, fjære og salt. Chablis har 1 grand cru appellasjon som består av 7 vinmarker.