Gå til sidens hovedinnhold

Disse solskadene kan ramme deg om du ikke beskytter deg i påskesolen

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er fristende å sole seg mest mulig når solen endelig titter frem, men mange angrer når solskadene dukker opp

(SIDE2): Etter en lang vinter er ikke huden vår forberedt på den sterke solen som kommer tilbake rundt påsketider, dette betyr at vi er mer utsatte for solskader som pigmentforandringer, økende porestørrelser, overfladiske kar, tidlig aldring og grovere rynker - og i verste fall hudkreft.

Hudens egen beskyttelsesmekanisme er ikke forberedt på det sterke sollyset når våren først melder sin ankomst, og det vil den heller ikke være før den har fått et par dager i solen, ifølge hudterapeut og hudpleieblogger Anne Kathrine Hansen.

En undersøkelse utført for Kreftforeningen viser at nordmenn er mer opptatte av å beskytte seg mot solen når deer på sydenferie enn når de er ute i solen hjemme i Norge.

To av fem opplever å bli solbrente i Norge og det er menn som er sløvest, spesielt de under 30 år.

- Alt under SPF 15 er ulovlig

- Om vi ikke beskytter oss utsetter vi huden for umiddelbar fare, siden den verken har sin egen eller den kunstige beskyttelsen. I tillegg tilbringer mange påsken på fjellet,hvor man er nærmere solen og snøen reflekterer solen, dette gjør strålingen langs kraftigere, sier Hansen til Side2.

Hansen, som har bloggen SkincareByAnki, anbefaler alle å bruke solfaktor 25 i påsken, dette for å forebygge solskader.

- Alt under SPF 15 er ulovlig i min bok, sier hun.

- Hva er følgene av å ikke bruke solkrem på påskefjellet?

- Hudkreft, i verste tilfelle. Ellers vil den kortvarige, litt freshe brunfargen raskt resultere i flere døde hudceller som blir liggende på hudoverflaten, hvilket gir en grå og gusten farge og ofte tilstoppede porer. Det gir deg en tørr og irritert hud, og vi sette i gang en for tidlig aldring av huden hvor også pigmentflekker ofte dukker opp.

Husk at du også får farge selv om du bruker solkrem

- Jeg synes personlig det er lite attraktivt med et knallbrunt ansikt noen uker i året, når du ellers ser at huden ikke er optimal, sier Hansen.

Ikke bare uten at solens stråler når deg

Norge på verdenstoppen når det gjelder føflekkreft i forhold til antall innbyggere, og antallet øker. Både mye soling, sydenreiser og solarium er blant årsakene som burde vært mulig å forebygge.

Vi har spurt Camilla Brekke Hansen, eier av Elite Klinikken i Sandvika, som råde alle til å bruke bredspektret solfaktor med minimum SPF 30 hele året.

- Bredspektret solfaktor minimum SPF 30 skal være en del av den daglige pleien på ansikt, bryst, hals og hender. Vær klar over at UVA også går gjennom vinduer, sier Hansen.

Solskader er enklere å forebygge enn å behandle

Det føles ofte fristende å sole seg mest mulig når solen endelig titter frem, men mange angrer når solskadene dukker opp.

- Jeg skulle ønske folk tenkte mer på forebygging, sier Marianne Bergan ved Akademiklinikken.

Pigmentforandringer kan behandles, men er enklere å forebygge.Akademiklinikken

- Som ansatt i Akademikliniken i Oslo møter jeg mange kunder som kommer til oss når problemene allerede har oppstått. Ideelt sett kunne mange hudforandringer vært redusert.

 Faktisk er hele en fjerdedel av alle behandlinger gjennomført ved Akademikliniken over hele landet direkte relatert til solskader.

- Heldigvis begynner vi nå å oppleve et generasjonsskille, hvor de yngste er mer bevisst på å forebygge. Kundene som kommer til oss er fordelt på alle aldre og samfunnslag. Vi ser også at det gradvis blir større aksept for å gjøre ulike typer behandlinger, det er lov å investere i seg selv.

Er skadene først oppstått, kan man ty til ulike typer salongpeeling, laserbehandling og medisinsk hudpleie med A-vitaminsyrer.

Husk at selvbruning er en tryggere måte å bli brun på, ettersom kremen reagerer med proteiner i huden slik at det dannes et stoff som er beslektet med hudens pigment. Kremene gir en overfladisk brunfarge som ikke går i dybden og skader. Nå finnes det gode alternativer på markedet som gir fin farge, sitter lenge og ikke lukter ubehagelig.

Barn er mer utsatte for solskader

Dokror Zangani ved Rikshospitalet og Hud og Akneklinikken har tidligere fortalt at undersøkelser viser at 12 prosent av nordmenn ikke bruker solkrem når de soler seg. Og bruk av solkrem for barn er også redusert. 5 prosent av de spurte beskytter ikke barna i syden.

Zangani synes det er sjokkerende at noen foreldre velger å ikke beskytte barna sine mot de potensielt skadelige solstrålene på sydenferie.

- Hadde det vært opp til meg hadde jeg meldt inn disse til barnevernet, sa han.

Barn er mer utsatte for solskader enn voksne, og det er viktig at disse er beskyttet med solkrem, men også skygge, hatt, klær og solbriller. I tillegg bør man alltid ta en solpause på midten av dagen om man tilbringer en dag ute i sola med barn.

Dette bør en god solkrem inneholde:

1. Ingredienser som øker solbeskyttelsen eller som gjør at du blir raskere og jevnere brun, som for eksempel aminosyren tyrosin som øker melaninproduksjonen

2. Antioksidanter, som er ingredienser som forebygger hudaldring ved å beskytte mot frie radikaler

3. Helende og beroligende ingredienser som roer og forebygger solbrenthet, soleksem og hudirritasjoner

4. Fuktighetsgivende og mykgjørende stoffer som bedrer og forebygger tørr hud og flassing

5. Ingredienser som gjenoppbygger hudbarrieren og styrker huden

6. Antirynke-ingredienser og eventuelt ingredienser som beskytter mot pigmentforandringer

7. Ingredienser som styrker cellenes immunforsvar, motvirker celledød og DNA-skader

8. Baser som ikke gir kommedoner eller kviser, men som heller pleier huden

 

Kommentarer til denne saken