– Det er ingen grunn til å svikte Romerike for å gå på ski i påskehelga. Selv om det er grønne plener og svart asfalt i lavlandet, er ikke vintereventyret mange mil unna, reklamerer løypesjef Oddbjørn Knai og lar det med all mulig tydelighet skinne gjennom at hans eventyrrike er i Minneåsen mellom Hurdalssjøen og Totenåsen.
Der preparerer «Oddbjørn med fresen» skiløyper hele vinteren, og har ikke den munnrappe hurdølingen annet å gjøre, fortsetter han både i april og mai.
– Det at vi har så fine skiløyper i Hurdal er nok ikke bare min skyld. Uten «Skjeldalfresen» hadde vi neppe klart det, sier Oddbjørn og kommer med en rask forklaring på oppnavnet Oddbjørn Knai venter storinnrykk i påskehelga. I åsen høyt over Hurdalssjøen ligger snøen fortsatt meterdyp, og 40-45 kilometer skiløype nyfrisert og fristende.og den tekniske innretningen han har hengende bak på traktoren.
– Løypeutstyret ble konstruert av fetteren til de skiløpende Skjeldal-brødrene for at de skulle få bra treningsforhold. Det samme utstyret bruker vi nå i Minneåsen, og innretningen fungerer bra. Vi har fått mye skryt av løypene våre i vinter, sier Oddbjørn Knai.

Det er åsryggen mellom Minnesund og Hurdal som for de fleste er utgangspunktet for en tur i de familievennlige skiløypene i Minneåsen. På fine vinterdager kan det være tett med biler på parkeringsplassene ved Hermods plass og Byfellavegen. Nå har imidlertid Eidsvold Værks Skiklub fått tillatelse til å brøyte en skogsbilvei fra Langton ved Hurdalssjøen til en gammel flystripe noen kilometer inne i skogen. Det betyr at det har åpnet seg nye muligheter for en variert tur i Minneåsen.
– Det likeste skiterrenget vi har på Romerike, sier Oddbjørn Knai uten blygsel. Og han får støtte etter hvert som skiløperne kommer inn etter en langtur.
– Helt supert, sier eliteløperen Tore Ruud Hofstad fra Hurdal som trener i Minneåsen.
– Perfekte løyper, sier birkebeineren Sven Anton Bunæs.
– Suverent for en som ikke går så mye på ski, sier mosjonisten Anton Brandsø fra Eidsvoll for liksom å fylle ut karakterboka.

– Det er akkurat det som er det fine med terrenget i Minneåsen. Det er variert og familievennlig, men ikke for krevende. Uansett hvor turen starter kan ungene være med. Fra Hermods plass og Byfellavegen er det bare 2-3 kilometer inn til Vingerdalsstua, hvor det er åpent for servering hele påskehelga. Og det er ikke stort lenger fra flystripa heller. Derfra til Vingerdalsstua er det 5-6 kilometer, og det klarer ungene når de vet at det venter en brus eller sjokolade.
– Hvor går løypesjefens drømmetur?
– Det må nok bli fra Hermods plass eller flystripa. Derfra kan jeg enten gå mot Hurdal skisenter (9 km) eller Høltjern (7,5 km), eller mot Vingerdalsstua. Da skal jeg sørge for å få en tur innom Brenntoppen (518 moh.). Den ligger like ved Vingerdalsstua, og fra toppen er det flott utsikt. Ja mer enn det faktisk. Brenntoppen må være en av de fineste utkikkspunktene vi har på Romerike.
– Har løypene tålt regnværet de siste dagene?
– Det holder fint her i høyden. Enkelte steder er det litt lite snø, men i åpent terreng er det nok. Jeg har tro på en fin påske for dem som velger Minneåsen og høydedragene i Hurdal for en skitur, sier Oddbjørn Knai
– Får du selv tid til å gå på ski?
– Ja da, men i påskehelga blir det nok Lesja for meg. Minneåsen overlater jeg til alle de som blir hjemme på Romerike.