Gå til sidens hovedinnhold

Partene ennå ikke enige – kan bli storstreik

Artikkelen er over 1 år gammel

LO og NHO forhandler på overtid natt til mandag for å unngå storstreik. Fristen for å komme til enighet i mellomoppgjøret løp ut midnatt.

Nær 23.000 LO- og YS-medlemmer vil bli tatt ut i streik dersom ikke partene i mellomoppgjøret blir enige i løpet av natta. Ansatte fordelt på rundt 750 bedrifter i bransjer som hotell, renhold, bryggeri og transport går ut i streik mandag morgen, om NHO ikke blir enige med arbeidstakerorganisasjonene.

I forkant av meklingen lørdag og søndag har partene sagt at de er forberedt på lange dragkamper.

Klokka 23 søndag kveld beskriver riksmekler Mats Wilhelm Ruland fortsatt avstanden mellom partene som «betydelig».

– Det er betydelig avstand. Det er veldig krevende, sier han til NTB.

Til det fremmøtte pressekorpset sier han at det ikke er noe som tyder på at partene blir enige før midnatt. Partene ser altså ikke ut til å ha kommet nærmere en enighet enn de var klokka 21. Også da beskrev Ruland avstanden mellom partene som «betydelig».

I innspurten sitter ledelsen i LO og NHO i direkte forhandlinger.

Les også

Disse lokale bedriftene kan bli rammet av streik

 

Sjelden mekling

Lavlønnstillegg og generelle tillegg er tema i meklingen mellom LO og NHO.

– De som trodde at dette kom til å bli en enkel mekling fordi det bare dreier seg om økonomi, tar feil, sier Ruland.

Det er første gang siden 2013 at det mekles i et såkalt mellomoppgjør, hvor partene bare forhandler om lønn. Nå er det opp til riksmekleren å finne kompromisset, som fører til at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

– Streikefaren er til stede. Vi vet ikke om det vil bli en løsning, sier riksmekleren.

Lavlønnstillegg hard nøtt

Lønnsoppgjøret i privat sektor danner rammen for de kommende oppgjørene utover våren og vil påvirke lønnsveksten for de fleste nordmenn.

Partene har begge håp om en løsning, men da det ble brudd i forhandlingene 14. mars, slo NHO-sjef Ole Erik Almlid fast at LOs lønnskrav er for høye. Den nøyaktige størrelsen på lønnskravet er ikke kjent.

Det som derimot er kjent, er at arbeidstakerne vil ha reallønnsvekst etter å ha bidratt med moderate lønnsoppgjør de siste årene, samt et ekstra løft for lavtlønte, som de mener har blitt hengende etter.

Sentrale lavlønnstillegg er ifølge FriFagbevegelse ett av de største stridstemaene og kan bli en hard nøtt å bli enige om.

Kan bli storstreik

Arbeidsgiverne ser imidlertid med bekymring mot det internasjonale markedet og mener norske bedrifters konkurranseevne må styrkes etter årets lønnsoppgjør.

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst, men partene har vært uenige om hvor stor veksten skal være.

Blir ikke LO og NHO enige, er LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er omfattet av det første streikeuttaket.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken