Gå til sidens hovedinnhold

Pandemien sendte hjertetilbudet på dør

Siden 2006 har Hjerteskolen på Ahus hjulpet opptil 400 hjertepasienter årlig. Koronapandemien tvang fram nye løsninger.

Hjerteskolen er et rehabiliteringstilbud for hjertepasienter som baserer seg på trening og samtaler i grupper på opptil 15 personer. Da pandemien kom, ble man nødt til å stanse all vanlig aktivitet og tenke nytt. Løsningen ble utetrening, skriver Ahus i en pressemelding.

– Vi var raske til å avlyse alt opplegg. I og med at blant annet treningen foregår i grupper gymsalen vi bruker er relativt liten, ble det for tett mellom deltakerne og smittevern kunne ikke ivaretas slik det skulle, forteller fysioterapeut og kursholder Kirsti Reiten Myre.

– De neste ukene økte ventelistene – for korona eller ei, folk får fremdeles hjerteinfarkt, sier sykepleier Laila Torp.

400 pasienter årlig

Teamet bak opplegget består av fysioterapeut, lege, kliniske ernæringsfysiolog, prest og sykepleier. Samtaler om sykdommen og bekymringer og tanker rundt dette blir spesielt vektlagt.

Siden 2006 har Hjerteskolen hjulpet opp mot 400 hjertepasienter i året med veiledning og informasjon om blant annet egen helse, medisiner og trening. Målet er at pasientene skal leve godt etter sykdommen og forebygge sykdom i framtida.

Løsningen ble utetrening i små grupper, og 29. april var grupper på fire pasienter og en trener i full gang på uteområdet ved sykehuset på Nordbyhagen.

– En sykepleier er alltid med dersom noe skulle skje, sier Laila Torp.

Vektlegge trening mer

Samlingene startet forsiktig med syv grupper på én uke, med to treninger i uken. Gruppene har utetrening i en time, deretter undervisning i 15 min hvor de går gjennom for eksempel medisiner og kosthold. Pasientene får også egne mapper med informasjon om de ulike temaene, samt tilbud om individuelle samtaler med sykepleier eller fysioterapeut og lege.

Når vi trener ute har treningen en større overføringsverdi for pasientene ser vi, det er øvelser som er lettere for dem å gjøre hjemme, sier fysioterapeut Emilie Christina Munkvold i pressemeldingen fra Ahus.

Teamet bak Hjerteskolen har fått mange gode tilbakemeldinger på opplegget de nå fører ,og slår fast at Hjerteskolen ikke blir som den var før.

– Vi ser at trening må vektlegges enda mer, for det er de fysiske møtene som er det viktigste. Det å møte andre i samme situasjon, dele erfaringer og prate sammen oppleves som verdifullt for deltakerne, sier Laila Torp.

– En tidligere deltaker mente Hjerteskolen burde vært obligatorisk for alle. Det gir oss en god følelse om at det vi jobber med har betydning, og da er det viktig at vi fortsetter å utvikle tilbudet, slår Kirsti Reiten Myre fast.

Kommentarer til denne saken