Del abonnementet ditt med familien! 

Han skulle egentlig bli elektroingeniør, men endte opp som profesjonell fotograf. For en måned siden gjennomførte Emil Kjos Sollie (27) fra Jessheim sitt foreløpige beste verk i karrieren. Fra strandkanten knipset han den triple verdensmesteren i surfing, Mick Fanning fra Australia, i bølgene med det grønne naturfenomenet nordlys som bakgrunn i idylliske Lofoten, midt i novembernatten.

– Det er alle elementene som gjør dette så spektakulært. Mørket, bølgene, nordlys og verdens beste surfer. Det er fullspekket og ingen bilder jeg før har tatt kan måles med dette, sier Kjos Sollie.

Massiv planlegging

Kjos Sollie lekte med ideen om et slikt bilde allerede for fem år siden, før ideen ble ytterligere utarbeidet sommeren 2013. På en surfecamp i Portugal møtte han fotograf Mats Grimsæth. De ønsket å bytte ut solnedgang med nordlys. Tre år senere var de på plass i Lofoten, Kjos Sollie på land og Grimsæth med våtdrakt i havet. Red bull hadde tent på ideen, som avsender og produsent av prosjektet fikk de Mick Fanning til Norge. Etter to ukers arbeid fikk de fotografiet de ønsket seg.

– Da vi endelig kom til Lofoten brukte vi lang tid på å få alle elementer til å stemme. Klar himmel, bølger, en surfer som skulle surfe i mørket, Grimsæth med blits i havet og ikke minst nordlyset – alt skulle stemme på en gang. Vi rullerte på nattevakter for å vente på nordlyset, og når det endelig kom var det bare å kaste seg i det, forteller Kjos Sollie.

Internasjonalt medietrykk

Sammen med Red bull ble det lagt en strategiplan for når bildet skulle publiseres, og oppmerksomheten lot ikke vente på seg da bildet ble publisert på Instagram mandag 12. desember. De siste dagene har Kjos Sollie blitt kontaktet av internasjonale medier over hele kloden.

– Jeg har vært i Discovery Channel, live radio på Gold Coast i Australia, Daily Mail, Daily Telegraph, BBC, New York Times, The Guardian og The Sun for å nevne noen. Det har vært massiv pågang og det er moro at arbeidet som legges ned betyr noe og får oppmerksomhet, sier ullsokningen.

Fasinasjon for ekstremsport

Kjos Sollie har en halv grad i faget elektroingeniør, men hoppet av da han skjønte at han kunne leve som fotograf. Til sammen regner han med at han har brukt 300 000 kroner av egen lomme på fotoutstyr før han ble profesjonell. Nå har han sponsoravtale med Nikon og Elinchrom, driver sitt eget fotofirma: Brixton Frames AS og drukner i ulike henvendelser og jobboppdrag. I høst kom han til finalen blant de 55 beste av 35 000 fotografer i Red Bull Illume image Quest 2016.

– Jeg leverer mye bilder til Red Bull og snowboard magasiner, men også litt til kampanjer for Carlings og Urban. Det er ekstremsport som er min store fasinasjon, spesielt snowboard, basejumping og surfing. Her dukker det hele tiden opp ulike action oppdrag, sier 27 åringen.

 

Hva er de neste store prosjektene du planlegger?

– Nå skal jeg først og fremst ha juleferie. Det gleder jeg meg til, for det har vært nok av henvendelser i det siste, mange som jeg har måttet nedprioritere. Planen er å dra tilbake til Lofoten denne vinteren hvor skikjøring i ekstreme fjellandskap kombinert med seiling står sentralt. Et like bra resultat som det jeg har levert nå blir det nok ikke, men kanskje kan det dukke opp noe like spektakulært i framtiden, sier Emil Kjos Sollie.