SISTE: Mor dømt for mishandling av sine egne barn

I RETTEN: Aktor Andreas Christiansen (t.v.) og forsvarer Jørund Lægland.Foto: Per Stokkebryn

I RETTEN: Aktor Andreas Christiansen (t.v.) og forsvarer Jørund Lægland.Foto: Per Stokkebryn

Kvinnen som gjennom en årrekke skal ha mishandlet to døtre og stesønnen, slipper å sone mer enn to måneder i fengsel.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Øvre Romerike tingrett har dømt kvinnen fra Øvre Romerike til fengsel i sju måneder, men fem måneder er gitt som en betinget dom med prøvetid på to år.

Samtidig er hun dømt til å betale oppreisningserstatning på 150.000 kroner til stesønnen og 60.000 kroner til hver av sine døtre.

Les også: - Mamma slo med det første hun fant

Påstanden fra aktor, politiadvokat Andreas Christiansen, var ni måneders fengsel.

Gjennom 15 år

Tiltalen går ut på at kvinnen har utsatt stesønnen for fysisk og psykisk mishandling gjennom 15 år – fra han var tre år gammel. Hun er også tiltalt for mishandling av den ene datteren gjennom 13 år, fra hun var sju år gammel, og den andre datteren gjennom ni år, også fra hun var sju år gammel.

Dels har mishandlingen funnet sted i Norge, dels i tiltaltes opprinnelige hjemland. Barna skal også ha blitt utsatt for mishandling fra deres far, som døde i 2010.

Mishandlingen av stesønnen skal ha vært av mest alvorlig karakter. Under rettssaken strøk aktor imidlertid fire av de sju strekpunktene i tiltalen, fordi han ikke fant bevismessig dekning.

Dette gjelder blant annet at stemora ved en anledning tvang ham til å spise hundebæsj og at han ved gjentatte ganger ble tvunget til å spise middag sittende på golvet mens resten av familien satt ved spisebordet.

Ifølge retten endrer dette likevel ikke vesentlig på helhetsinntrykket av den behandlingen tiltalte utsatte stesønnen for gjennom en årrekke.

Uakseptabel behandling

Retten er ikke i tvil om at gutten ble utsatt for vold, trusler om vold og krenkende og nedverdigende behandling over lang tid. Det vises til at han detaljert og på troverdig måte har gitt forklaring om vold, trusler og annen uakseptabel behandling fra stemoras side.

Tiltalte har også selv delvis erkjent voldsutøvelse mot og behandling av stesønnen som ikke var akseptabel.

«N.N. ble slått på hender/fingre og rumpa, kløpet, gjerne i lysken, og tatt i ørene. Dels ble han slått med hendene, men også med kosteskaft, kleshenger og andre redskaper/gjenstander», heter det i dommen.

 Gutten ble også slått med farens belte.

«Dels slo N.N. (faren) sønnen med beltet, dels brukte N.N. (stemora) beltet i forbindelse med avstraffelser», heter det videre i dommen.

Retten legger også til grunn at tiltalte slo gutten med en hammer en gang.

Strengere barneoppdragelse

Mishandlingen av døtrene var av langt mindre alvorlig kartakter. De ble ifølge retten i første rekke utsatt for klyping og holding i ørene.

«Det er på det rene at foreldrene praktiserte en annen og strengere barneoppdragelse enn hva som er vanlig i Norge. Fysisk makt og også voldsutøvelse i form av slag over fingrene, slag på bar hud, ørefiker samt klyping og holding i ørene synes å være vanlig der» (i tiltaltes opprinnelige hjemland, red.anm.), skriver tingretten i dommen.

Ved straffeutmålingen har tingretten tatt hensyn til at saken er blitt svært gammel siden den ble anmeldt. Den ineffektive liggetiden på halvannet til to år har gitt vesentlig straffereduksjon.

– Dratt ned på annet nivå

Kvinnens forsvarer, advokat Jørund Lægland, er fornøyd med at de mest alvorlige punktene i tiltalen er frafalt og at han har fått gjennomslag for synspunktene på straffeutmålingen.

– I det som retten finner bevist, framstår oppdragerelementet som vesentlig. Totalt sett er alvorlighetsgraden dratt ned på et helt annet nivå enn det som var utgangspunktet, sier Lægland.

Han konstaterer at det handler om komplisert jus siden hendelsene dels fant sted i to ulike land.

– Selv om vi hovedsakelig er fornøyde med dommen, har vi ikke tatt endelig stilling til ankespørsmålet, sier forsvareren.

Artikkeltags