Klassekamerater delte nakenbilder av mindreårig jente

Artikkelen er over 2 år gammel

To ungdommer er bøtelagt etter å ha lagret og sendt videre nakenbilder av en ung jente.

DEL

Det var i fjor høst etter skolestart at det begynte å dukke opp nakenbilder av jenta på sosiale medier som Facebook og Snapchat. Bildene skal ha blitt tatt noen år før dette.

Jenta valgte å anmelde saken til politiet.

Ti ungdommer ble tatt inn til avhør og tre personer ble mistenkt, men saken mot den ene ungdommen ble henlagt på bakgrunn av bevisets stilling.

– Å lagre og distribuere nakenbilder av personer under 18 år er straffbart. To ungdommer, ei jente og en gutt, har nå fått 8.000 kroner i bot hver fra statsadvokaten for å ha drevet slik virksomhet, sier politiførstebetjent Frøydis Kvernes ved Nittedal lensmannskontor til Varingen som først omtalte saken.

Ble overrasket

Ifølge politiførstebetjenten skal flere av de avhørte ungdommene ha blitt overrasket av at det er straffbart å lagre nakenbilder av medelever.

– Men de kan ikke være overrasket over at det de var med på, var svært ubehagelig for den som ble rammet, sier Kvernes til avisen.

Det er overtredelse av straffelovens § 311 som omhandler «framstilling som seksualiserer barn» de to ungdommene er bøtelagt for. Ved overtredelse kan de involverte risikere inntil tre års fengsel.

Kvernes i politiet advarer mot å dele nakenbilder, da man lett kan miste kontrollen over disse:

– To ungdommer tror man er venner og deler nakenbilder av hverandre. Så tar vennskapet slutt, og man mister kontrollen. Når et bilde dukker opp i sosiale medier, fortsetter det lett videre i cyberspace og kan ende opp på rene barneporno-sider.

– Vanligere enn man tror

Politiførstebetjenten kjenner ikke til lignende saker ved sitt lensmannskontor. Hun forteller til Varingen at problemet nok er vanligere enn man tror, men at det sjeldent blir anmeldt til politiet.

– Det unike her er at en ungdom faktisk har anmeldt det.

Gjennom Medietilsynets undersøkelse «Barn og medier 2016» viste det seg at ni prosent av barn mellom 13 og 16 år har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. Hver fjerde jente som hadde gjort dette, fortalte at de hadde følt seg presset til å gjøre det.

Fire av ti jenter i 16-årsalderen hadde også opplevd å få uønskede seksuelle kommentarer på nett det siste året.

Artikkeltags