I en fersk undersøkelse fra NAF (Norges Automobil-Forbund) svarer 56 prosent at de vasker frontruta innvendig en til to ganger i året.

– Det er for sjelden. Utsiden av frontruta blir vasket hver gang bilen vaskes, men innsiden er det fort gjort å glemme. Innsiden av frontruta er skitnere enn du tror, selv om den ser ren ut, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Kombinert med lav høstsol kan en skitten frontrute gi trøbbel med sikten.

– Tynt, grått belegg

Undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat for NAF, viser at det er de eldre, mannlige sjåførene som er flinkest til å vaske frontruta på innsiden.

24 prosent av alle de spurte vasker en gang i måneden eller oftere, og 39 prosent vasker en gang i halvåret.

Sødal råder bilister til å vaske innsiden av frontruta hver gang man vasker bilen.

– Årsaken er at lufta fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. Det legger seg et tynt, grått belegg på innsiden av frontruta. Ta innsiden hver gang du vasker bilen. Da blir den ikke glemt. Er du flink til dette ser du godt, også når sola står lavt på himmelen, sier han.

Sødal anbefaler å bruke salmiakkvann til å fjerne belegget.

– Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med. Husk å tørke med en tørr fille, så det ikke blir skjolder.

– Ikke alltid nok

Videre råder Sødal bileiere til å bytte ut frontruta, hvis den er veldig slitt.

– Det er ikke alltid at ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil. Frontruta er også en slitedel på bilen. Den burde sjekkes når bilen har kjørt om lag 80.000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje, sier han.

Vindusviskerne slites også.

– Merker du at vindusviskerne ikke får vekk vannet skikkelig og det blir striper på ruta, er de slitte. Det er enkelt å bytte til nye vindusviskere og det er lurt å gjøre det før høstregnet setter inn, sier NAF-rådgiveren.