Noen ganger må en klype seg i armen når man er på reise. Som når man kommer til Vardø, så langt øst som du kan komme i kongeriket.

Som en torvmoseplante ligger byen der. Den vokser på toppen og dør i bunnen. Fra forfall og forlatte bygninger i sjøkanten, til finere nybyggerstrøk på toppen.

«It's not down on any map. True places never are» står det malt på et naust, som et av mange spor etter en Street Art-happening for flere år siden. De to setningene er tatt fra Herman Melvilles «Moby-Dick» og omhandler den fiktive øya Rokovoko.

ROKOVOKO ligger «langt av sted mot vest og sør for New England».

Vardø ligger den motsatte veien, langt av sted mot nord og øst. Lenger øst enn både St. Petersburg og Istanbul.

Selv om Vardø kalles for Norges Alcatraz har innbyggertallet blitt halvert siden 1970. Da bodde det over 4.000 sjeler her. Forsvaret tok med seg de fleste av sine ansatte, og Kjell Inge Røkke tok med seg det topp moderne fiskeforedlingsanlegget på Svartnes og noen trålkvoter «langt av sted mot vest og sør» i bytte mot knapper og glansbilder.

Det er svært stille i gatene. Krykkjene skriker fra sine reir på veggen til Pomormuseet, mens MS «Sandfjordjenta» kommer med sin linefangst av hyse til det lille fiskemottaket.

Folk sitter inne. Karene i kaffekroken nede på Knut Bye kolonial, mens damene er på Unnis kaffebar. Der henger det en stripete Celtic-drakt som forteller at Stefan Johansen kommer fra Vardø og at dette er «verdens beste kafé».

Vi kom en mandag og kunne lese på inngangsdøra at Vinmonopolet også var stengt på tirsdag. Det er tydelig lenge siden dette var hovedsetet for pomorhandelen med handelsmenn i Arkhangelsk.

LENGE SIDEN er det også at Norge etablerte en festning her for å stadfeste at hit gikk kongeriket.

Det skal ha vært i 1307 at Håkon V Magnusson «annekterte» Vargøya.

I dag forsvares festningen av kommandanten og fire soldater. En innleid sivilist gyver løs med en gresstrimmer mot hundekjeksen som har holdt på å invadere festningen etter at den forrige kommandanten snudde ryggen til ugresset i tre uker.

Ingen skal beskylde ekspeditøren på Hurtigrute-kaia for å overselge produktet da jeg ønsker å besøke fuglefjellet på Hornøya.

«Det er bare noen skarver og fem krykkjer der nå. Lundene har dratt», sier han.

Da lurer jeg på hvordan det er der når det er fugler der ute. Vi vasser i skarv, mens krykkjene skriker i bergveggen og vi må dukke for ikke å få de utallige lundene på vei til reirhullene i hodet.

Spektakulært, spør du meg. Kanskje øya er forhekset?

Fjellet Domen rett over på fastlandet var nemlig et kjent heksefjell på 1600-tallet og noen mente at nedgangen til helvete var i heksehulen nedenfor fjellet. Vardø var sentrum for de ekstreme hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet. 91 mennesker ble henrettet for hekseri og trolldom i Vardø. Historien formidles gjennom kunst og arkitektur, realisert i et unikt samarbeid mellom bildekunstneren Louise Bourgeois og arkitekten Peter Zumthor om minnestedet på Steilneset.

Det sies at Vardø er det eneste stedet i «Fastlands-Norge» som ligger i arktisk klimasone. Så eksotisk var det at det var forelskelse ved første blikk.