Gå til sidens hovedinnhold

OsloMet: Jeg regner med at den nye regjeringen viser handlekraft og mener alvor

Arbeiderpartiet og Senterpartiet presenterer i dag sin regjeringserklæring – utarbeidet på Romerike. Jeg har store forventninger til at en ny regjering virkelig tar på alvor å utjevne levekår og sikrer en balansert utvikling i hele Oslo-regionen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å sikre balansert utvikling og likeverdige levekår er en politisk oppgave. Markedet løser ikke dette av seg selv. Dette var en av hovedtemaene i årets valgkamp. Og folk stemte frem en ny regjering.

Den nye Regjeringen har to hovedmåter å utjevne levekår på. Den ene er å sikre et anstendig lønnsnivå til alle arbeidstakere og samtidig skattlegge mer de som tjener mest. Den andre er å sikre oppbygging og spredning av samfunnets institusjoner for å sikre fordeling og utvikling i alle deler av landet. Over tid bidrar det siste til at inntekter, levekår og utdanning kommer alle deler av landet og regionene til gode. Hvilket næringsliv som skapes, er i hovedsak et speilbilde av befolkningens utdanning.

Romerike, med over 315.000 mennesker, vokser med 15 nye innbyggere hver dag. Mange regioner og kommuner rundt om i landet misunner oss denne veksten. Det er forståelig!

Men, bak denne formidable veksten som Romerike har hatt de siste 25 årene ligger det gode grunner til bekymring. I de siste 25 årene har samtidig forskjellene i Oslo-regionen økt. Jeg forventer at en ny regjering vil bidra til bedre regional balanse også i Oslo-regionen.

Årlig brukes det ca 2.5 milliarder kr på OsloMet. Hvordan disse midlene benyttes og hvilke samfunnsmessige effekter det ønskes oppnås, må være en politisk oppgave og ikke kun en oppgave for styret og ledelsen i OsloMet. Jeg er mektig lei av å høre rektor på OsloMet snakke om satsing på Romerike. Over mange år har de tappet OsloMets avdeling på Kjeller for studenter, ansatte og lokal ledelse. De sier de ikke har penger til husleie på Romerike og utfordrer kommunene til kreative finansieringsløsninger. Samtidig inngår OsloMet nye leieavtaler i nye bygg i Tullinløkka-kvartalet i Oslo sentrum. Dette er blant de dyreste arealene i Oslo.

For å sikre en regional balanse i hele Oslo-regionen er det ikke behov for å utvikle enda flere universiteter i Oslo sentrum. Det er nå to universiteter i Oslo sentrum og snart vil Høgskolen Kristiania Campus, med 18.000 studenter, også tilfredsstille kravene for å bli universitet. I tillegg har Oslo sentrum Kunsthøgskolen, Norges musikkhøgskole, Norges idrettshøgskole, Politihøgskolen, Arkitekt- og designhøgskolen og BI. Vi må nå bruke samfunnets ressurser, som storting og regjering rår over, til å styrke bærekraften i hele Oslo-regionen.

Jeg forventer at en ny regjering legger kraft bak sin utjevningspolitikk. Det må etableres en fullverdig og bærekraftig campus for OsloMet på Romerike. Da snakker vi ikke om en campus som har 1000 til 1500 studenter. En slik størrelse vil ikke ha bærekraft og vil ikke kunne skape et attraktivt faglig eller sosialt studentmiljø. Det må være nasjonale studietilbud og ikke bare studietilbud rettet mot lokale aktører.

Jeg mener at mellom 25 og 50 prosent av OsloMets aktiviteter og tilbud bør lokaliseres til Romerike. Over tid vil en stor utdanningsinstitusjon, med over 10.000 studenter på Romerike, sikre både økning av utdanningsnivå og levekår i Osloregionens østlige deler. Mange ansatte vil bosette seg i nærområdet over tid. OsloMet – eller Oslo Metropolitan – ville da virkelig kunne vise at de mener alvor med sitt spenstige navn.

Jeg regner med at regjeringen viser handlekraft og mener alvor!

Jørgen Vik, Ordfører i Lillestrøm kommune

Kommentarer til denne saken