Gå til sidens hovedinnhold

Survival of the fastest

Artikkelen er over 4 år gammel

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Endring har aldri skjedd så fort som nå, men vil aldri heller skje så sakte som nå. Det var et av hovedbudskapene til futurist og globalist Stefan Hyttfors (46) under Lillestrømkonferansen på torsdag. Påstanden hadde ikke Hyttfors – stemt fram til Sveriges beste foredragsholder to ganger – sugd fra eget bryst.

Magne Storedal

Ansvarlig redaktør i Romerikes Blad

Observasjonen ble gjort av Intel-gründer Gordon Moore så tidlig som i 1965. Moore observerte at prosesskraften i integrerte kretser hadde doblet seg hver 18. måned siden 1958.

Trenden er der fortsatt i all teknologibasert virksomhet. Dersom du er i en bransje med høy risiko for teknologiske nyvinninger eller i en bransje hvor jobben kan gjøres mer effektivt, vil du, ifølge Hyttfors, før eller siden bli utsatt for banebrytende innovasjoner Noen ganger fordi de kan gjøres og noen ganger fordi de må. En banebrytende eller en disruptiv innovasjon (først beskrevet av Clayton M. Christensen i 1995) er en nyskapning som forstyrrer et marked ved å gjøre eksisterende forretningsmodeller irrelevante.

Skoleeksempelet er digitale kameraers knusing av Kodak. Når regjeringen vil fjerne lensmenn og erstatte dem med lensmannskontorer på fire hjul i biler fulle av teknologi, er det ikke fordi justisminister Per Willy Amundsen må gjøre det, men fordi han kan. Få disruptive innovasjoner er dog av kan-slaget. Jobber i kassa, som stuepike, sjåfør, portør eller renholder vil høyst trolig helt eller delvis bli erstattet av roboter.

Utfasingen av disse jobbkategoriene vil ligge mye nærmere må-endringer. Noen vil uansett ta i bruk robotteknologi. Det er dessverre mye billigere å drive butikk eller busselskap uten ansatte i kassa eller sjåfører.

En mer effektiv verden er ifølge Hyttfors bra, fordi teknologiske nyvinninger går sammen med lavere ressursbruk. Og det er veldig bra for kloden hvor vi nå forbruker mye mer enn jorda har å gi. At energi fra sol nå er i ferd med å utkonkurrere energi basert på fossile kilder er i så måte veldig bra.

Vi hører stadig at globaliseringen er gått for langt. Sp-leder Trygve S. Vedum har gjort eliten i Oslo til hovedfiende. Den velger bort lokale løsninger. Dermed blir ikke «hele Norge tatt i bruk». Vedum må gjerne skyte på Per- Willy Amundsen, men dypest sett er færre lensmannskontorer knyttet til teknologiske nyvinninger fra hele verden. I lys av Moores postulat fra 1965, vil det komme dramatisk mye mer.

Hvordan man tilbyr sikkerhet og etterforsker, gjennomgår en digital revolusjon.

Vår iboende skepsis til endring gjør det lett å skjønne Brexit og valget av Trump. Også Sps framgang. Jeg tror dog ikke Vedum kan tilby mye mer enn oppholdende strid. Ny teknologi kjenner ingen grenser. Den baner seg vei som rennende vann. Jeg er i en bransje sterkt preget av disruptiv innovasjon og har følt på kroppen hvilke globale endringskrefter som herjer. Det er verken råd og i de fleste tilfeller heller ikke ønskelig å stå imot.

Jeg syns det er på tide å skrive om Darwin. «The survival of the fastest» er her.

Kommentarer til denne saken