NSB må utvise skjønn

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er jo åpenbart at Bjarne Wiik ikke er noen togsniker.

DEL

Bjarne Wiik fra Rælingen fikk dårlig tid til toget, hastet forbi en ubetjent vogn og tok seg inn i den neste. Sliten etter kraftanstrengelsen, satte 76-åringen seg ned for å få igjen pusten og oppdaget at også denne vogna var ubetjent. Han tok opp lommeboka og henvendte seg til en uniformert kvinne, men hun viste seg å være kontrollør. Ingen nåde for Bjarne Wiik. Da han protesterte ble gebyret satt opp til 900 kroner.

Wiik finner seg imidlertid ikke i å bli stemplet som sniker av NSB og har klaget på behandlingen. Det er bra at 76-åringen er ressurssterk nok til å få prøvd saken sin opp mot systemet.

NSB svarer med at det er kundens ansvar å ha gyldig billett, og det er et greit utgangspunkt. Men det er ikke like greit at kontrollører ikke har lov til å utvise skjønn. «I en kontrollsituasjon er det ikke rom for diskusjon», sier kommunikasjonsdirektør i NSB Persontog, Åge-Christoffer Lundeby. Hvorfor ikke det? Det var jo åpenbart i dette tilfellet at kontrolløren ikke sto overfor en sniker, men en godt voksen mann som ikke reiser med tog så ofte.

Med lange togsett og få betjente vogner kan det være vanskelig for eldre og andre som er dårlige til beins å komme seg på riktig vogn i tide. Det må for eksempel gis mulighet til å kunne gå gjennom toget til riktig vogn.

De siste tiårene har NSB gjennomgått en rekke effektiviseringsprosesser. Ansatte og kundeservice er erstattet av billettautomater og app til mobilen. De reisende har vent seg til ubetjente stasjoner og vogner, og de som pendler jevnlig på skinner, har få problemer med å forholde seg til regelverket. Systemet er laget for dem, det fungerer og er effektivt. Men ikke alle klarer å tilpasse seg automatiseringen like raskt. Samfunnet er i stadig endring, men som informasjonssjef Christin Engelstad i Seniorsaken påpeker, må all omlegging skje omsorgsfullt, slik at ingen ydmykes og diskrimineres. Derfor må NSBs kontrollører gis adgang til å utvise skjønn. Det kan nok være mer krevende enn å opptre kronisk firkantet, men folk som ikke er utstyrt med dømmekraft, bør strengt tatt ikke bære uniform.

Artikkeltags