Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5En annerledes juleforestilling

Artikkelen er over 6 år gammel

ANMELDELSE "En julenatt» Gjerdrum Amatørteater. Manus: Meg Skjelmerud (og Gjerdrum Amatørteater). Regi: Emrik Vatndal og Maria Hogstad Stene. Gjerdrum kulturhus. Publikum: i praksis fullt. Spilles fredag, lørdag og søndag.

Gjerdrum Amatørteater (GAT) opplever et generasjonsskifte i disse tider. Mange av de erfarne skuespillerne er blitt for gamle eller eller er blitt studenter, og mange nye og uerfarne hoder er kommet til. Det er mindre merkbart enn man i utgangspunktet skulle tro.

For det er imponerende å overvære en så fartsfylt og hektisk – og ganske ukjent – forestilling som «En julenatt» er for de aller fleste.

Forestillingen er basert på en novelle av Nikolaj Gogol (ukrainsk forfatter), og den er bearbeidet og skreddersydd av Gjerdrum Amatørteater. Og GAT har brukt muligheten godt, og denne forestillingen viser hva revytradisjonene i Gjerdrum står for.

Hvorfor? Jo, med det tempoet denne forestillingen holder, så tror jeg det er ekstremt lett å snuble i ord og timing – både for de rutinerte og de sylferske aktørene.

Punkt to: dette tror jeg er en forestilling det ville vært svært lett å ramle inn i overspilling og urytmisk framføring av forestillingen.

Punkt tre: spriket mellom de rutinerte og de ferske kan lett bli synlig i en så vanskelig forestilling som denne.

Ingen av de tre punktene var tilfellle under premieren torsdag kveld. Det i seg selv er en prestasjon.

Men at GAT også denne gangen har gått løs på en drøy munnfull teater, er det ingen tvil om. Det er kanskje grunnen til at noe av flyten og intensiteten – og noen av de bærende rollene – oppleves som litt statisk og litt flat – i sekvenser. Flisespikkeri? Kanskje, men hel ved som GAT tåler flisespikkeri.

I Gjerdrum er de tøffe. De kliner til med vanskelige teaterstykker og lar det stå til.

Og de rir av stormen gang på gang, være seg på scenen, i kostymegruppa, i rekvisittgjengen, de som lager kugjengen på lyd og lys og sminke.

Dette var utradisjonelt julegodteri, og teatertadisjonene lever videre i lille, store Gjerdrum.

Øyvind Mo Larsen

Kommentarer til denne saken