Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner står klare til å overta makta

Artikkelen er over 6 år gammel

ROMERIKE: Halvparten av Romerikes nye ordførere etter høstens valg kan være kvinner.

Ikke alle partier er ferdige med å nominere toppkandidater til høstens kommunevalg. Romerikes Blad har likevel sett på hvem som kan bli ordfører i 14 romerikskommuner etter kommunevalget i høst, slik det ligger an i dag.

Ap i 11 kommuner

Etter forrige valg var det veldig close race om ordførervervet i flere kommuner. I de fleste kommunene bikket det i rødgrønn eller rødfiolett retning.

Ap har i dag samarbeid med Frp i to kommuner, Aurskog-Høland og Gjerdrum. Høyre, Frp og Venstre har ordføreren i henholdsvis Enebakk, Ullensaker og Hurdal.

De resterende 11 kommunene på Romerike regjeres av en Ap-ordfører. Blir det flere kvinner på makt-toppen, blir det også færre Ap-ordførere.

 

Historisk i Eidsvoll

I Eidsvoll sto det om tre fattige stemmer for et borgerlig flertall og at Høyre skulle få ordføreren etter valget i 2011.
– Jeg ser det som veldig sannsynlig at det blir et skifte i Eidsvoll i høst, sier Eidsvoll Høyres ordførerkandidat, Wenche Hoel Ulvin.
Dersom Høyre sammen med andre partier klarer å velte Ap av tronen, kan Eidsvoll få sin første kvinnelige ordfører noensinne. Det blir i tilfelle et historisk skifte om det skjer.

For samtidig som det skjer får også Høyre makt i kommunen for første gang.
Hvor lenge Hoel Ulvin blir ordfører er i så fall uvisst. Hun er for en kommunesammenslåing på Øvre Romerike.

 

Prioritere helse og skole

– Hele Øvre Romerike har behov for å tenke sammen om transport, barnevern og eldreomsorg, sier hun.
– Dersom det blir et skifte med et borgerlig flertall vil vi satse tydelig på næringsutvikling og prioritere helse og skole. Dagens regime har ikke vist noe tydelig retning, og smurt tynt med ressurser overalt, sier hun.
Høyre var med i budsjettarbeidet med Ap i høst fordi Sp brøt ut av det rødgrønne samarbeidet.

 

Kvinner i kø

Nes kommune får en kvinnelig ordfører for første gang, nesten uavhengig av hva som skjer. Kvinnene står i kø for å overta etter Aps Oddmar Blekkerud.

Hvilke kvinner som når toppen i valget er usikkert. Det står mellom Aps Grethe Sjøli, Høyres Merethe von der Fehr og Frps Tove Nyhus.

Også i Sørum ser det ut til å bli en kvinne uansett om det blir Ap eller Høyre. Mona Granbakken Mangen overtok etter Are Tomasgaard midt i perioden. Marianne Grimstad Hansen i Høyre har en mulighet til å vinne makta. Alle partier, bortsett fra KrF, har kvinner på topp.


I Lørenskog har både Ap og Høyre kvinnelig toppkandidat, med Ragnhild Bergheim og Turid Kristensen. Også her var det tett kamp foran valget i 2011. Det blir minst like tett i denne valgkampen. Men en kvinnelig ordfører blir det.
Enebakk-ordfører Tonje Anderson Olsen (H) vil fortsette og får kanskje ny tillit.
Ap-ordfører Hilde Thorkildsen i Nittedal kan få ny tillit i samarbeid med SV og Venstre, Sp og KrF.

Vraket en kvinne

Nannestad Ap vraket sin sittende kvinnelige ordfører, Anne-Ragni Amundsen. Hans Thue overtar kanskje etter valget, hvis velgerne vil.

I Ullensaker ser det ut til å bli en het kamp mellom Frps Tom Staahle og Høyres Willy Kvilten, etter at Frps populære ordfører gjennom 12 år, Harald Espelund, trekker seg.

Hvordan kampen mellom de to påvirker oppslutningen om partiene, gjenstår å se. Men kampen kan åpne muligheten for Aps Janka Holstad.
Hurdal og Gjerdrum har populære ordførere i Runar Bålsrud og Anders Østensen. Men det skal ikke så mye til før Jane B. Aambakk i Gjerdrum Høyre overtar.
 

Ap eller Frp

Aurskog-Høland får en ny ordfører. Spørsmålet er om det blir Aps Roger Evjen eller Frps Kari Mikkelrud, som er varaordfører sammen med Jan Mærli (Ap) i dag.
I Romerikes største kommune, Skedsmo, slåss Høyres Kjartan Berland for å slå ut dagens Ap-ordfører Ole Jacob Flæten.
Ordfører Øivind Sand (Ap) i Rælingen er veldig populær og har ingen tydelige utfordrere. Ap fikk nær 55 av stemmene ved forrige kommunevalg og har flertall alene.
I Fet er John Harry Skoglund (Ap) store sjanser til å fortsette som ordfører.

Kommentarer til denne saken