– Så langt er det ingenting i vår etterforskning som tyder på at hendelsen har noen tilknytning til Orderud gård eller Per Orderud. Dette er en vanlig kroppskrenkelsessak, sier Nilsen til Romerikes Blad fredag morgen.

Ifølge politiet skal de fem personene som ble pågrepet torsdag kveld – én kvinne og fire menn – være i 20-årene og ikke være hjemmehørende på Romerike.

Avhørt i natt

– I natt har den fornærmede, som er en godt voksen kar i 50-årene blitt avhørt. Det er også den pågrepne kvinnen, opplyser Nilsen.

– Hva har de forklart til politiet?

– Fornærmede har forklart at han antok at det var ham de var ute etter, svarer lensmannen.

Mannen i 50-årene har også forklart at hendelsen – der han skal ha blitt utsatt for vold – var over i løpet av ti minutter.

De fire andre personene vil bli avhørt i løpet av dagen, sier lensmannen.

Nabo tipset politiet

Torsdag kveld klokken 21.33 ble politiet tipset om at flere personer forsøkte å ta seg inn i Per Orderuds bolig på Orderud gård.

Politiet rykket ut med alt av tilgjengelig mannskaper til stedet. Både politihelikopter og politihunder ble også sendt til stedet.

Ifølge innsatsleder Ketil Lund fikk politiet raskt kontroll på de fem personene som hadde oppsøkt gården.

Lensmann Nervik Nilsen opplyste til RB at det var to fornærmede på gården, der en skal ha blitt utsatt for kroppskrenkelse og var å anse som lettere skadet.

– Hva slags type skader?

– Det jeg forstår av loggen er at en person skal ha fått et slag i ansiktet.

Ifølge VG skal fornærmede ha blitt rispet med en kniv, men dette kan ikke lensmannen bekrefte.

– Fornærmede har forklart at han ble truet med en kniv. Han hadde også en skade som det blødde fra, men om kniven er blitt brukt til å forårsake dette, vet vi foreløpig ikke, sier lensmannen.

– Truende

Per Orderuds advokat, Erling Olav Lyngtveit, fortalte til RB torsdag kveld at hans klient har opplevd situasjonen som truende og ugrei.

– Dette er en hendelse hvor Per har havnet litt uforskyldt. Det kom noen som truet en bekjent av min klient som var på besøk, etter det jeg forstår, sier advokaten.

Etter det Romerikes Blad forstår, skal Orderuds bekjente være en person han fikk kontakt med under soning.

Advokat Lyngtveit forteller at gjerningsmennene skal ha banet seg vei inn i boligen.

– Slik jeg forstår det skal de ha truet og brukt vold, sier han.

Begjært saken gjenopptatt

Hendelsen på Orderud gård kommer kun få dager etter at Tore Sandberg til RB avslørte at han på vegne av Per og Veronica Orderud hadde begjært drapssaken gjenopptatt.

Sandberg fortalte da at han satt på opplysninger som skal være oppsiktsvekkende.

Politiet er sikre på at hendelsen ikke har noen sammenheng med begjæringen.

– Det var rent tilfeldig at dette skjedde på Orderud gård, sier lensmann Nilsen.

Trippeldrapssaken på Orderud gård

  • Natt til pinseaften 22. mai 1999 ble Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård på Sørumsand.
  • De tre ble funnet av Kristians bror 23. mai.
  • 14. juni 1999 ble ekteparet Per og Veronica Orderud pågrepet og siktet for drapene. På det tidspunktet var allerede Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød pågrepet etter brudd på våpenloven. Siktelsen mot de to sistnevnte ble skjerpet.
  • 3. januar ble de fire tiltalt for medvirkning til overlagt trippeldrap.
  • Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel. Kirkemo til 16 års fengsel, mens Grønnerød fikk 18 års fengsel.
  • Det har aldri kommet fra hvem som sto bak selve drapshandlingen. Ekteparet Orderud har hele tiden hevdet at de er uskyldig dømt og privatetterforsker Tore Sandberg har siden 2006 jobbet med å få saken gjenopptatt.
  • I januar 2015 ble Per og Veronica Orderud løslatt fra fengsel etter å ha sonet i nesten 16 år. Kirkemo ble løslatt i 2011, mens Grønnerød ble løslatt i 2013.
  • Like etter påske leverte Tore Sandberg og forsvarer Frode Sulland en ny begjæring om gjenopptakelse av straffesaken mot det tidligere ekteparet.
  • Kommisjonen for gjenopptakelse er et uavhengig organ som skal ta stilling til om en domfelt med en rettskraftig dom, skal få ny behandling av sin sak i retten.
  • Dersom kommisjonen beslutter en sak gjenåpnet, skal saken henvises til ny behandling ved en annen domstol enn den som avsa gjeldende dom.