Gå til sidens hovedinnhold

Om å se det store bildet, løfte blikket

Leserinnlegg

Koronakommisjonen la frem sin koronarapport. Overskriftene i media og kommentarene fra ulike politikere, kom raskt, nevner ingen: «Alt har sviktet i beredskapen mot pandemien, ingen snakker godt nok sammen, alt kunne vært gjort bedre, slakt av regjeringen, ingen plan, ikke klart å stoppe, alvorlig svikt, for dårlig forberedt». Vi må et stykke inn i sakene for å lese: «Kommisjonen mener at myndighetene samlet sett har lyktes med kommunikasjon til befolkningen. Og at håndteringen samlet sett har vært god»

Hvorfor ikke fremheve dette, som tross alt er det fremtredende ved Norges håndtering? Om vi som samfunn blir fortalt at det meste er feil, er det til slutt det vi tror på. Ikke dermed sagt at utredninger av denne typen ikke skal være granskende og føre til forbedringer. Så kan en selvfølgelig forstå medienes klikkbehov og opposisjonens mulighet for eksponering.

De siste dagene har vi sett rapporter og bilder fra India. De viser alvoret når et land med begrensete ressurser og med en annen sosial fordeling rammes.

Vi har velferdsordninger og en statsøkonomi som kan sikre de fleste et relativt trygt sikkerhetsnett, et helsevesen som ikke har kollapset og som berger de fleste av selv de som ender på respirator. Jeg ønsker med dette innlegget ikke å underslå at mange i Norge gjennomgår store utfordringer, og fremtiden ses på med håpløshet.

Opposisjonen mener regjeringen ikke har gjort nok, at oljemilliardene har sittet for langt inne. Så langt under 800 døde. Regner med de fleste har fått med seg hvordan ulike land har valgt eller har hatt mulighet til å takle denne krisen, selv de landene som har forstått alvoret.

Lett å være etterpåklok. Mange kappes om å kaste den første steinen.

Det var det med det store bildet…

Dan Levi Hykkerud, Lokallagsleder Lørenskog KrF

Kommentarer til denne saken