Gå til sidens hovedinnhold

Ole er både døv og blind

Artikkelen er over 6 år gammel

Lørenskog: Jeg greier meg ikke uten nyhetene. Det lokale stoffet er viktigst, sier Ole Elvesveen (72). Han er en av bare to helt døvblinde i landet som leser aviser med hjelp av ny teknologi.


– I dag har jeg lest om ungdommene som har fått med seg 19000 personer til å kutte ut sukker, smiler Ole Elvesveen.

Elvesveen kommuniserer ved hjelp av tolk gjennom intervjuet med Romerikes Blad. Som både døv og blind må han benytte såkalt taktilt tegnspråk, som betyr at han kommuniserer gjennom berøring.

Foran seg har han en leselist med taktile punkter som gjør at han kan lese med fingrene. Via iphone-funksjonen «voiceover» sender telefonen signaler til leselisten via bluetooth. Det gjør at alt som står på mobilskjermen er tilgjengelig som punktskrift for Ole. Dermed kan han bruke RB-appen på samme måte som alle andre som ønsker å lese RB digitalt.

– Jeg liker å lese om det som skjer i nærområdet. Blant annet om utbyggingen som foregår her på Rasta, sier han.

Tidligere var det kona Torill som måtte lese avisene for Ole. Hun er døv men ser normalt.

– Det gir en frihet for oss begge at Ole nå kan lese nyheter på egen hånd, forklarer Torill.

Født med syndrom

Ole Elvesveen er født med Usher syndrom som innebærer medfødt hørselstap og ofte total blindhet senere i livet. For 10 år siden mistet han synet helt, og ble nødt til å legge møbeltapetsererjobben på hylla.

– Jeg brukte tolk i jobben min. Vet du, Åse Kleveland var en av kundene mine, smiler Ole begeistret.

Det er 20–30 taktile personer, det vil si helt døvblinde, i landet i dag. Bare to av disse har så langt greid å ta i bruk nettaviser via iPhone og leselist.

–Det har vært viktig for meg å være mest mulig med i samfunnet. Blant annet har jeg flere styreverv. Jeg har også vært på en rekke kurs på Eikholt Ressurssenter for døvblinde, hvor jeg har lært meg å bruke spesialutstyr, sier Elvesveen.

– En revolusjon

John Ulriksen jobber i Provista Spesialoptikk As, et firma som leverer hjelpemidler og opplæring til synshemmede. Han har ansvar for å lære opp brukere i nye teknologiske løsninger, og har hatt flere kurs sammen med Ole.

– Jeg er imponert over hva Ole har lært seg. Det er ikke enkelt å forholde seg til alt som skjer på en iPhone- skjerm med bare en leselist til hjelp. Den nye teknologien er en liten revolusjon, ikke minst for personer med kombinert syns- og hørselstap som nå kan lese aviser, mail og sms, sier Ulriksen. Elvesveen viser fram de siste meldingene på telefonen mellom ham og kona.

–Torill var på tur i Sverige. Da var det fint å kunne holde kontakten med henne via sms, sier han.

– Hvordan har livet blitt etter at du ble blind?

– Samfunnet er i dag tilpasset mennesker som både kan se og høre. Det byr på utfordringer. Og jeg vet også at det er vanskelig å kommunisere med en person som verken ser eller hører. Jeg bor for eksempel i et hyggelig nabolag, men mange vet ikke hvordan de skal ta kontakt når jeg er ute og lufter førerhunden min Pelle, sier Elvesveen.

 

Kommentarer til denne saken