«Norsk sockerskatt godis för Sverige», skriver det svenske nyhetsbyrået TT, som har snakket med flere butikksjefer nær grensen. De gnir seg i hendene over at de borgerlige partiene i Norge onsdag ble enige om å høyne avgiftene på sukker.

– Dette er strålende nyheter. Vi har jo ikke hatt det så lett etter at den norske kronen, som alltid har vært mye mer verdt, har sunket, sier direktør Torbjörn Swartz hos Gränsköp Värmland, som driver Maximat i Töksfors og Charlottenberg.

Allerede i dag er godteri, drikke og alle produkter som inneholder sukker, bestselgere.

– I de varegruppene kommer dette til å skape et voldsomt trykk, det kan helt klart bli en fordobling. Deretter følger andre varegrupper som bacon, kyllingfilet og kjøtt når man allerede har tatt turen. Handelslekkasjen fra den norske siden lå på rundt 14 milliarder svenske kroner i 2016, og det kan nok stige med en milliard til nå, sier Swartz.

– Gavepakke

Både arbeidstakere og arbeidsgivere i Norge har reagert på grepet til Høyre, Frp, Venstre og KrF. I ytterste konsekvens kan det gå ut over norske arbeidsplasser, hevder de.

– Denne avgiften vil være en gavepakke til grensehandel og aktører som utnytter moms- og avgiftshullet for å selge billig godteri til nordmenn fra utlandet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Den analysen ser altså svenske kjøpmenn ut til å dele. Men John Dalby hos Eda Supermarket i Charlottenlund understreker at det ikke bare er lave priser og snop som lokker folk over grensen.

– Nordmennene kommer også for å forsyne seg av det europeiske sortimentet. Det er i første omgang vanlige basisvarer som kjøtt de tar med seg, men så kommer det andre med også. Men det er klart det blir mer salg når prisforskjellene blir større. Det kommer til å gjøre Sverige enda mer attraktivt som helhet.

– Positiv effekt

Maximat Nordby i Strömstad lever nesten utelukkende av grensehandel. Butikksjef Ole Jørgen Lind ser lyst på framtiden.

– Det er vanskelig å si noe om hvor stor effekten blir, siden det allerede er stor etterspørsel etter denne varegruppen, men at det blir en positiv effekt, det vil jeg tro, sier han.

Regjeringen har beregnet at staten vi dra inn 2 milliarder kroner mer gjennom økningen i avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke.