Gå til sidens hovedinnhold

Og vet du hva de kuttet i først, det var kostholdet til barna, gitt

Kanskje kunne vi ha halvert antall spiseforstyrrelser dersom alle fikk samme mat fra ung alder, skriver RBs spaltist.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kanskje kunne vi ha halvert antall spiseforstyrrelser dersom alle fikk samme mat fra ung alder, skriver RBs spaltist.Skolestart er rett rundt hjørnet, og i den forbindelse vil jeg skrive litt om kosthold og ansvaret skolene bør ta. I dagens samfunn blir alderen lavere og tallene høyere for hver dag som går med personer som utvikler spiseforstyrrelser. Vi vet at sosiale medier og andre medier skaper kroppspress. Men hva gjør egentlig skolen med dette?

Har ikke staten, kommunen og de som bestemmer at vi som bor i et av verdens rikeste land ikke skal tilby mat på skolene, noe ansvar? Det er fortsatt barn i dag som møter opp på skolen uten mat i sekken. Hvorfor prioriterer vi ikke det viktigste organet for læring og utvikling, nemlig hjernen? Har du prøvd å lese en bok skrubbsulten?

Kunne vi kanskje halvert tallet med spiseforstyrrelser hvis vi serverte samme mat til alle fra tidlig alder? Hvis den tynneste jenta i klassen spiser det samme som deg hver dag på skolen, kanskje du da ikke tenker at du skal sulte deg for å bli tynn. For hvis du har med matpakke fra mamma på skolen, så kan du bare ta en bit og kaste resten. Ingen som ser det ...

Les også

Nå kommer kommentarfeltet til å bli fylt av menn som ikke sparer på utsagn om hvor blond og dum jeg er

Mange barn er mye i bevegelse og driver med sport fra tidlig alder. Jeg har en sønn som er svært aktiv, og kostholdet er viktig for å orke det kjøret. En dag tenkte jeg over hvorfor har jeg bestilt ekstra lett melk til ham på skolen. Han kan jo fint drikke en liten kartong med helmelk. Det er bare fint med litt ekstra fett for ham. Jeg ringte Skolelyst for å bestille, men da fikk jeg beskjed om at de har ikke lov til å selge helmelk til barn på skolen. Helsedirektoratet har sagt nei til dette for å motvirke fedme.

Men er det ikke alltid sånn, den enes glede, den andres vrede.

Så kom covid-19 til både skoler og barnehager, og de ble presset til grønne, gule og røde nivåer. Og vet du hva de kuttet i først, det var kostholdet til barna, gitt. Ikke kunne de servere knekkebrød, kornblanding eller de to varmmåltidene i uka på SFO. (Det er jo korona!) Til og med i barnehagen ble frukten borte fra dag én.

Hva er det som skjer egentlig? Kan vi ikke servere et eple til en 3-åring i barnehagen fordi det er covid-19? Jeg blir bare så flau og oppgitt av dette. Da jeg sendte mail til kommunen for svar, fikk jeg tilbake at barn i barnehage og SFO ikke får matservering når de drives på rødt nivå. Men i de private barnehagene har barna fått mat ...

Merkelig det der.

Hva slags signaler sender vi egentlig til barn om kosthold når det bare kuttes i matbudsjett over hele linja hvert år? Jeg jobbet som vikar på SFO en gang, og da fikk vi streng beskjed om at de ansatte ikke kunne sette seg ned og spise et knekkebrød sammen med barna, fordi det var kutt i matbudsjettet. Da hadde de tydeligvis ikke råd til at de ansatte kunne ta et knekkebrød.

Daglig kommer det unge med spiseforstyrrelse inn i psykiatrien – og medisinen er mat. Tenkt om vi kunne skape gode matvaner og riktig kosthold allerede i barnehagen. Og ikke minst gjøre slutt på den stressende matpakkesituasjonen på skolen. Det bør være mer fokus på at barn får i seg mat. Vi trenger faktisk ikke se lengre enn til Sverige for å oppleve bedre lunsj på skolen.

RBs nye spaltist er trebarnsmor fra Lillestrøm og tidligere reality-deltaker med stor fanskare på sosiale medier. Instagram: @thea_er_thea

Kommentarer til denne saken