Jeg har alltid tenkt at svaret er ja, men jeg har vært litt i tvil om hvor gjennomført prosessen er.

Etter at vi i hovedutvalg for miljø og samfunn fikk muligheten til å besøke Roaf sitt søppelsorteringsanlegg på Skedsmokorset, ble jeg beroliget. Jeg gikk inn med store og små spørsmål som: Er maskinene så gode til å sortere som det blir sagt? Hvor mye av materialene som sorteres blir faktisk brukt på nytt? Bør jeg velge plast- eller papirpose på butikken? Og hva med hundeposen? Kan hele skiten kan bli til biogass hvis jeg kjøper nedbrytbare poser?

Avansert system

Kompleksiteten på anlegget imponerte meg. Vi fikk se hvordan søppel av ulike slag ble skilt fra hverandre. Plast er ikke plast. Capri-Sun, for eksempel skal jeg slutte å kjøpe til barna (dessverre). Den er verken plast, papir eller metall og den er ikke grei for maskinene å sortere og umulig å gjenvinne.

Tykk plast av god kvalitet, som f.eks. Zalo-flaska di, blir lett sortert ut av maskinene og kan bli til nye plastprodukter. Roaf har god oppfølging på mottakere av sin plast. Plastposene fra butikken er også av såpass god kvalitet at de blir sortert ut og blir til nye plastposer eller liknende. Og det var mye plastposer i anlegget. Tenk på alle de pengene vi kaster! Jaja. Uansett fant jeg ut at de, fordi de kan bli nye poser, er mer miljøvennlige enn å kjøpe papirposer som ikke har like stor gjenvinningsverdi. Stoffposen får du gruble litt på. Jeg velger å bruke den og en plastpose eller to når jeg handler. Du kan også stole på at når du sorterer papir og papp, så blir det tatt vare på i anlegget, og mye av det blir til nytt papir.

Hundeposen brennes

Det meste av emballasje som f.eks. til pålegg går i forbrenningsovnen, både fordi den er for tynn og av for dårlig plast. Når det gjelder hundeposen, skal jeg skal slutte å kjøpe dyre, nedbrytbare poser. De går uansett i ovnen. Og hvis du lurer på hva de gjør med matavfallet, så blir det til biogass. Bare husk å putte alt matavfall i den grønne posen, ellers blir det ikke sortert riktig og skaper trøbbel for maskinene.

Det er åpenbart at vi skaper for mye avfall og at det er en stor utfordring å kvitte seg med det på en måte som ikke skader miljøet. Vi må redusere matsvinn og avfallsmengde, men når avfallet først er der, er det vår plikt å rydde opp etter oss selv. Da er det bra at anlegg som Roaf bidrar til at avtrykket vårt blir litt mindre, fordi de greier å gjøre butikk av å sortere ut brukbare materialer.

Må bli flinkere

Men, de trenger at vi som er kunder sorterer riktig. Mange er flinke, men det er bare halvparten av oss som sorterer riktig mellom rest- og matavfall. Det har oppstått alvorlige branner på sorteringsanlegg, fordi folk kaster batterier i husholdningsavfallet. Dette skal sorteres som spesialavfall. Du kan levere det i alle butikker som selger slikt eller i rød bøtte. Jernstenger og liknende har kilt seg fast og ødelagt for store summer. Ikke stapp slikt oppi søppelkassa. Samle heller opp og ta med neste gang du skal på fyllinga.

Hvis vi sorterer mer og riktig, vil Roaf slippe en masse unødvendige kostnader. Det kan bety lavere gebyrer for oss som kunder. Min familie og sikkert mange med oss, kan gå en runde med seg selv her. Så er det sikkert flere tiltak som vi i lokalpolitikken kan jobbe for. Jeg vil gjerne ha inn forslag til hvordan vi i Lillestrøm kommune kan effektivisere og forbedre prosessen med gjenvinning. Er det noe som kan gjøres der du bor?

Karoline Mihle-Koller (Sp), leder for hovedutvalg for miljø og samfunn