– Kan lage store skader over store områder

UVÆR. Fredag får Rogaland, Sørlandet og Østlandet kjenne på værkreftene. (Meteorologene/Faksimile)

UVÆR. Fredag får Rogaland, Sørlandet og Østlandet kjenne på værkreftene. (Meteorologene/Faksimile)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Denne gang er det store deler av Sør-Norge som får det.

DEL

[Nettavisen:] På Vestlandet er det fremdeles flere uten strøm etter stormen onsdag, og barnehager og skoler er stengt. Også en rekke veier har vært eller er stengt etter at trær har falt ned i vinden.

De sterkeste vindkastene kom på Jølster i Kvamsfjellet, der det ble målt hele 51 m/s.

Torsdag har lavtrykket beveget seg nordover mot Nordland.

- Det ventes sørvestlig periodevis liten storm på kysten, om ettermiddagen minker vinden til sterk kuling.

Kraftig vind

Og været blir ikke stort bedre utover i uka, og denne gang er det Rogaland, Sørlandet og Østlandet som får kjenne på naturkreftene når det går mot full storm de mest utsatte stedene.

- Vi har oppdatert farevarselet for vind i Rogaland og Østafjells, som er på oransje nivå (det nest høyeste farenivået). Vinden er kraftigst fredag kveld i vest, og lørdag i øst, melder meteorologene torsdag ved 13.20-tiden.

Det meldes om lokalt kraftige vindkast fra fredag kveld i Agder og Rogaland. 

- Vindkastene kan komme opp i mot 35-45 meter i sekundet. De sterkeste vindkastene ventes nær kysten og i fjellet. Vinden avtar lørdag morgen.

Folk bes unngå de mest utsatte stedene.

- En må rett og slett unngå å oppholde seg utsatte steder nær kysten og i fjellet om man ikke må være der, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Yr.

Vanskelig i fjellet

I helgen blir det dermed vanskelig å ferdes i fjellet i Sør-Norge. Tidligere torsdag meldte meteorologene om gult farenivå i fjellet.

- Vi har sendt ut farevarsel på gult nivå for vanskelige kjøreforhold ved fjellovergangene i Sør-Norge i helgen. Årsaken er kraftig vind og nedbør rundt null grader, skriver meteorologene på Twitter.

Sjekk flere farevarsler her. 

Skal man kjøre i fjellet, anbefales det å bruke bildekk etter forholdene.

- Fra fredag kveld til søndag ettermiddag vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge pga kraftig vind og nedbør rundt null grader. Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser. Bruk dekk som passer forholdene.

- Fest løse gjenstander

Det anbefales også å sikre gjenstander utendørs i den kraftige vinden.

- Fredag ettermiddag og kveld er det ventet lokalt kraftige vindkast, opp mot 30-40 m/s. De sterkeste vindkastene ventes nær kysten og i fjellet. Natt til lørdag kan det også bli kraftige vindkast i innlandet, melder Yr.

- Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport. Fest alle løse gjenstander og unngå å bevege deg unødvendig utendørs.

Artikkeltags