Derfor blir det unormalt varmt i sommer

En prognose fra det amerikanske forskningsinstituttet IRI tilsier at temperaturene i Norge og Europa i sommer blir høyere enn normalt. Her fra Nebbursvollen i 2014.

En prognose fra det amerikanske forskningsinstituttet IRI tilsier at temperaturene i Norge og Europa i sommer blir høyere enn normalt. Her fra Nebbursvollen i 2014. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tre faktorer gir supervarme i hele Europa.

DEL

(NETTAVISEN): Temperaturer langt over normalen er hva som venter i store deler av Europa den kommende sommeren.

I alle fall hvis vi skal stole på langtidsprognosene fra det amerikanske forskningsinstituttet IRI.

Et oversiktskart over Europa, viser at nesten samtlige land vil få høyere sommertemperaturer enn normalt.

I perioden mai til juli sier prognosen at Vestlandet samt deler av Sør-Norge får temperaturer litt over normalen.

Helt nord meldes det om langt høyere temperaturer enn det man vanligvis opplever i disse månedene.

Tre faktorer

Ser man på de tre sommermånedene juni, juli og august, vil hele landet unntatt deler av Nord-Norge oppleve en varmere sommer enn vanlig.

I deler av Finnmark meldes det om en langt varmere sommer enn normalen.

IRIs sjefsmeteorolog, Anthony Barnston, forklarer at det er tre faktorer som sammen sørger for en varmere sommer i Norge og Europa.

  •  Værfenomenet «El Nino», som for tida utspinner seg i Stillehavet.
  •  Global oppvarming.
  • Temperaturene i Nord-Atlanteren er over normalen.

–  Havtemperaturene gjør at det skapes en varmere lufttemperatur over Vest-Europa. Dette vil vedvare til sommeren, sier Barnston til Nettavisen.

 
Dette bildet viser Europa i juni, juli og august. Rød farge viser områder hvor temperaturene ventes å bli høyere enn normalt. Jo rødere fargen er, jo varmere ser det ut til å bli. KILDE: IRI

Dette bildet viser Europa i juni, juli og august. Rød farge viser områder hvor temperaturene ventes å bli høyere enn normalt. Jo rødere fargen er, jo varmere ser det ut til å bli. KILDE: IRI

– Sakte global oppvarming

I flere måneder etter den tropiske stormen «El Nino», pleier temperaturen utenfor de tropiske områdene å være høyere enn normalt.

Gjennomsnittstemperaturene man sammenligner prognosene med, er gjort de siste 30 årene, fra 1980 til 2010.

– Den perioden hadde et litt kaldere klima enn det vi har nå. Og på grunn av en sakte global oppvarming har temperaturene over hele kloden en tendens til å bli varmere. Dette er med på å påvirke prognosen dithen at det blir en varmere sommer enn normalt.

Er du blant dem som ferierer i Europa om sommeren, kan Barnston også melde om temperaturer langt over det som er vanlig.

Artikkeltags