– Det har vært en helg preget av kjølig og pent vær, men nå ser det ut til at det går mot et væromslag. Allerede utover ettermiddagen i dag forventer vi at det blir mer skyet og lett snøfall her og der, opplyser vakthavende meteorolog, Per Egil Haga, til Romerikes Blad mandag morgen.

Meterologen forklarer at det deretter kommer et lavtrykk fra sør mot natt til tirsdag, som ser ut til å gi økende nedbør.

– Vi får riktignok en temperaturstigning, men temperaturen vil likevel være så lav at vi vil vente snø den første delen av dagen i morgen. Totaltsett fra natt til tirsdag til natt til onsdag kan det komme anslagsvis 15–25 millimeter nedbør, og mye av dette vil komme som snø slik det ser ut nå.

 

– På Romerike kan det hende det går over til regn, men det blir nok sånn at vi må vente til utpå ettermiddagen før det skjer, sier Haga.

Fare for underkjølt regn

Meteorologisk institutt har lagt ut et forvarsel for tirsdagen, for å advare om vanskelige kjøreforhold på Østlandet og i Telemark.

Varselet er merket med gult farenivå, som brukes om en moderat farlig situasjon, som kan forårsake skader lokalt.

– Vi forventer nok noen trafikale utfordringer, spesielt for dem som skal ut tidlig på dagen, sier Haga.

Det er også en liten mulighet for at noe av nedbøren kommer ned som underkjølt regn.

– Jeg vet ikke om det kommer til å få så store konsekvenser i denne værsituasjonen siden kommer oppå snø, men snøen alene kommer til å gjøre det glatt. Det underkjølte regnet kan fryse til is på bilvinduer og slike ting og gi en tilleggsutfordring, men jeg tror som sagt ikke det vil utgjøre noen tilleggsfare for trafikken, forklarer meteorologen.

– Men har man enda ikke byttet til vinterdekk bør man uansett la bilen stå de neste dagene, legger han til.

Kaldest i Aurskog

Fra onsdagen av går vi ifølge Haga en mildere tid i møte igjen.

– Snøen vil etter hvert gå over til regn, og da går vi inn i en periode med mildvær – med noe nedbør av og til. Det vil sannsynligvis gjøre at mye av snøen forsvinner igjen. Temperaturene på Romerike resten av uka vil ligge på rundt fem grader, opplyser han.

I natt var det derimot kuldegrader på Romerike. Kaldest var det i Aurskog, med -9,9 grader.

Temperaturene på Romerike natt til mandag:  
Aurskog -9,9
Kjeller -7,4
Årnes -7,4
Skedsmo -5,7
Hakadal -4,8