Nå kommer snøen!

ÅPNET FØR JUL: Marikollen skisenter åpnet i uke 51. Værmeldingen kan være godt nytt for flere skisentre på Romerike, som har ønsket seg både snø og minusgrader.

ÅPNET FØR JUL: Marikollen skisenter åpnet i uke 51. Værmeldingen kan være godt nytt for flere skisentre på Romerike, som har ønsket seg både snø og minusgrader. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag og tirsdag kan det komme opp mot 15 centimeter snø – og tosifrede temperaturer.

DEL

– Det er et nedbørsområde som kommer inn fra vest. Vi venter at det skal snø litt utover ettermiddagen og kvelden. Temperaturen vil kanskje stige litt, men vil holde seg på minusgrader, sier statsmeteorolog Per Egil Haga om mandagens vær.

Han spår opp mot 15 centimeter snø mandag og tirsdag.

– Det meste vil komme i dag. Det vil bli rundt ti centimeter, ikke så mye i morgen, da kan det bli rundt 3-4 centimeter.

– Da blir det skiføre?

– Det ser sånn sett gunstig ut, iallfall bedre forhold enn vi har. Vi vil få gunstige temperaturforhold frem mot helgen, med temperaturer som ligger godt under null-streken, ikke så mye nedbør og stort sett oppholdsvær og litt varierende skydekke.

Kraftige vindkast

Bremselengden blir dobbelt så lang på vinterføre som på våt asfalt. Vær også oppmerksom på at bremselengden på våt asfalt blir lenger med piggfrie vinterdekk enn med sommerdekk. Denne kunnskapen er viktig for å kunne tilpasse farten etter forholdene. (NTB)

Det vil fortsette å snø utover morgendagen, før lavtrykket og nedbørsområdet trekker seg østover.

– Vindforholdene vil øke på fra en nordlig retning. Det ser ut til at nordavinden kan bli ganske så sterk, med frisk bris og lokale vindkast. Det ser ikke ut til at vinden gir seg før natt til onsdag, fortsetter Haga.

Vindkastene vil ikke gjøre noen skade, men ligger nær grensene til farevarsel på gult nivå.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende, men det ser ut til at de kan bli litt lavere enn de terskelverdiene vi har for å sende farevarsel. Det kan være lurt å feste noen løse gjenstander om man ikke gjorde det sist.

Vinden vil roe seg enn del mot onsdag.

– Så vil vi komme ned på 4-5 kuldegrader og etterhvert muliogens tosifret temperaturer, sier han om resten av uken.

Artikkeltags