(Nettavisen): Den som er nysgjerrig på hvordan været blir, og ivrig sjekker både Yr og Storm kan ende opp med å bli først og fremst forvirret.

Hvorfor er de to værstasjonene såpass uenige om været som kommer?

– I all hovedsak handler det om at vi bruker ulike værmodeller, sier meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meteorolgoisk institutt, og utdyper:

– Hos Meteorologisk institutt bruker vi tre ulike modeller. En av dem dekker Norden og har høy oppløsning, altså får vi et detaljert varsel med lokale effekter. Den andre er en global modell som dekker hele verden, hvor vi kan se langtidsværet for de neste ti dagene. Den tredje får vi via et europeisk samarbeid, der en datamaskin utenfor Reading i England produserer varslene for oss.

Bruker punktvarsler

En værmodell baserer seg på to ting: Observasjoner av temperatur, vind, nedbør og liknende, samt likninger og matematiske formler som kan regne ut været fram i tid.

– Formlene er basert på kunnskap om måten lav- og høytrykk beveger seg på, hva som påvirker dem, samt hvordan det vil utvikle seg over tid. Værobservasjonene gir oss en starttilstand, og så regner likningene og formlene ut hvordan været vil bli framover, forklarer Nordhagen.

– Men hvordan kan meldingene bli så ulike at én melder om strålende sol og den andre melder om regn og lyn?

– På Meteorologisk institutt bruker vi punktvarsler, altså kan vi melde relativt lokalt. Ofte er det ikke snakk om så store marginer for at værvarslet blir noe ulikt, sier Nordhagen.

Altså: Mens en værmodell med lavere oppløsning enn den Meteorologisk institutt bruker, viser at det blir nedbør på østlandsområdet, kan punktvarslet avsløre at det akkurat i hovedstaden vil bli oppholds.

– På Yr.no eller via Yr-appen kan man sjekke nedbørsradaren, der får du vite om det er nedbør i området. I tillegg kan det være lurt å lese tekstvarslene for mer detaljert informasjon, råder Nordhagen.

Bedre oppløsning

Storm-meteorolog Roar Teigen er enig med Nordhagen i at forklaringen i all hovedsak ligger i at de to værstasjonene bruker ulike værmodeller.

– Det handler om type modell, samt måten vi behandler modelldataen på før vi publiserer varslet på Storm eller Yr. Jeg tror Meteorologisk institutt bruker en modell med bedre oppløsning, så mens vi gjerne antar at bygene kommer over større områder, kan Meteorologisk institutt varsle mer lokalt, sier Teigen.

– Hvis Meteorologisk institutt modell har bedre oppløsning enn deres, vil ikke Yr som regel ha det mest nøyaktige værvarslet da?

– Ikke nødvendigvis. Det er ikke alltid slik at bedre oppløsning gir bedre resultat. Når det gjelder bygevær vil det være vanskelig å treffe helt riktig, så det kan være bedre å antyde at det vil komme byger flere steder, sier Teigen.

– Bruk begge to

Men hvilken av værstasjonene er det egentlig som treffer best med varslene sine?

I 2013 fikk både Yr og Storm i oppgave av TV 2 hjelper deg å samle inn værvarsler for et helt år. Totalt 32.850 værvarsler ble sammenlignet, og det viste seg at Yr traff best på temperatur, nedbør og vind, mens Storm traff best på skydekke.

Denne studien ble riktignok gjort for fem år siden, og verken Nordhagen eller Teigen vil si noe om hvilken av værstasjonene som treffer best i dag.

– Jeg tror ikke det er så stor forskjell i kvalitet. Mitt råd til folk er å bruke begge to. Er vi helt enige om været, er det større sannsynlighet for at vi treffer. Er vi uenige, kan det være et tegn på at værsituasjonen er usikker og da bør man ta høyde for det, avslutter Teigen.