Dette sier Lisa Radford (15), elevene på 10. trinn ved Østersund ungdomsskole i Fet. Hun er en av dem som tar valgfaget «Innsats for andre», og mener det er viktig å sette av tid til å hjelpe de som har det vanskelig.

Nå har de fått i oppgave å gjøre noe for vanskeligstilte barn. Elevene har selv organisert en innsamlingsaksjon. På bordet foran de unge spirene ligger hauger av klær, brettspill, dukker og sportsutstyr. Dette skal bli julegaver til familier med behov for litt ekstra hjelp i julestrien.

– Når man tenker på vanskeligstilte er det ofte de som mangler mat og vann. Det man må huske på er at det kan være familien i nabohuset også. Alle har behov for å bli sett, sier Radford.

Til tross for et lite lokalsamfunn sier Radford det er mange som ønsker å bidra og at de har samlet inn masse klær og leker på bare en uke.

Viktigere enn Black Friday

Flere av elevene ved Østersund hadde også valgfaget i fjor da det var nytt ved skolen. De er enige om at faget setter ting i perspektiv og at det er givende å kunne bruke deler av skoledagen på å glede andre.

– Å være med i en slik innsamlingsaksjon er like viktig som det er koselig. Det gleder ikke bare de som får julegavene, men også oss som kan gi dem bort, sier Julie Brochstedt Lie (15).

Som en fin motsats til Blac Friday hvor mange andre velger å jakte billige goder, slår disse elevene et slag for miljøet med gjenbruk av klær og leker.

– Selv om vi er på skolen og må være her, bruker vi tiden vår på å gjøre andre glade. Det gir oss en god følelse, sier Sivert Olay Skoghaug (15)

Lærer Linda Emilie Fiskevoll, ved Østersund sier at valgfaget har vært populært blant elevene og at klassene har vært fulle.

– Elevene viser et brennende engasjement og god stå-på-vilje, forteller hun.

Fiskevoll understreker at «Innsats for andre» er et viktig fag fordi elevene får vist samfunnsengasjement og utvikler empati. De blir godt kjent med nærmiljøet og hvordan de kan hjelpe til for å gjøre samfunnet litt bedre.

– Elevene liker å bidra og by på seg selv, og de får også god kjennskap til hvordan man kan jobbe frivillig for å skape et godt lokalsamfunn, sier Fiskevoll.

Fakta: Valgfaget «Innsats for andre»

– I valgfaget skal elevene kartlegge behov i lokalsamfunnet

– Gir elevene mulighet til å arbeide på forskjellige arenaer innen ulike samfunnsområder

– Faget har et tydelig sosialt perspektiv

– Faget har to hovedområder: Planlegging og praktisk arbeid

– Hovedområdet planlegging har fokus på forutsetningene for frivillig arbeid

– Hovedområdet praktisk arbeid har fokus på fasen der tiltaket iverksettes og sluttføres

Kilde: udir.no

Julenissens hjelpere ved Østersund ungdomsskole setter pris på alle bidrag og forteller man like gjerne kan levere brukte som nye ting.

– Hvert bidrag teller og vi gleder oss til å se hvor mye vi klarer å samle inn før jul, sier Emilie Sagen.

Ønsker du å bidra kan dette leveres til frivilligsentralen i Fetsund.