Del abonnementet ditt med familien! 

Fram til Une Prestholt drar til Nepal i mars neste år, skal hun gjennom et knallhardt treningsopplegg og en avstikker til Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro i Tanzania, der hun skal være reiseleder.

– Jeg elsker å være på tur. Nå vil jeg gjøre mitt tredje forsøk på å toppe Mount Everest, sier Une Prestholt.

Etter nedturen med aborten og det mislykkede forsøket på Everest, så greide Une Prestholt i oktober, å bestige verdens 8. høyeste fjell. Manaslu ligger i Nepal og strekker seg 8163 meter til værs.

– Ja, det var en skikkelig opptur. Jeg var ikke så godt forberedt, men kroppen fungerte, sier Une.

Bergtatt

Om forberedelsene og selve turen til Mount Everest, vil hun jevnlig oppdatere RBs lesere gjennom bloggen Une Bergtatt. Forsøket på å nå toppen i mai i år, mislyktes fordi hun ble dårlig og oppdaget senere at hun var gravid.

Drømmen om å bli den første kvinnen som besteg toppen fra Sørveggen ble knust. I tillegg endte graviditeten med abort.

– De siste dagene før planlagt topping begynte jeg å føle meg dårlig. Jeg måtte avbryte, og ble hentet ut med helikopter, sier hun.

Det var en tøff opplevelse. Heldigvis hadde jeg familie og venner rundt meg. Men samtidig var skuffelsen så stor over at jeg ikke hadde klart å bestige Everest, sier Une.

Året før var det naturkreftene som stoppet henne. Da måtte Une avbryte toppforsøket, fordi Nepal ble rammet av et jordskjelv. Une befant seg i den delen av «base camp» som ikke ble så hardt rammet av snøskredene utløst av skjelvene.

Inviterer RBs lesere

Siden sist har Une sluttet i IT-jobben. Nå prioriterer hun klatringen og utendørsaktiviteter. Une fått jobb i RomerikeEvent, som blant annet arrangerer isklatring, rappellering og andre aktiviteter som er midt i blinken for den klatreglade jenta fra Rælingen.

Og ut på tur skal hun. I januar arrangerer hun nemlig topptur til Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro. Med seg på turen inviterer hun like gjerne RBs lesere med seg.

– Dette er en tur for dem som er i normalt grei form. Det er ikke tung oppakning. Vi går kun med dagstursekk, sier Une.

Hun har vært på Kilimanjaro før, og hun vet hva hun snakker om. Med seg som hjelpeguide har hun sherpaen Pasang. Han er en av de mest erfarne sherpaene i Himalaya. Han har toppet 10 ganger på Mount Everest.

Beste opplevelsen

Etter opplevelsen med jordskjelvet i Nepal, så har Une blitt mer på vakt.

– Jeg har nok blitt mer redd, men når jeg er oppe i situasjonen, så går det bra. Det er risiko forbundet med å klatre, men det er mestringen som overvinner redselen. Den er mye større og helt fantastisk, avslutter Une Prestholt.