Lene vil ha rettferdighet for ulven

Spontant: På to dagers varsel samlet Lene Sand (innfelt) fra Gjerdrum 300 mennesker foran Stortinget til å demonstrere mot den pågående ulvejakta. Foto: Privat

Spontant: På to dagers varsel samlet Lene Sand (innfelt) fra Gjerdrum 300 mennesker foran Stortinget til å demonstrere mot den pågående ulvejakta. Foto: Privat

Da ulvejakta startet for ei uke sida, var begeret fullt for Lene Sand fra Gjerdrum.

DEL

Torsdag var hun på Rena for å kikke ulvejegerne i kortene.

Søndag samlet hun 300 meningsfeller med plakater og appeller utenfor Stortinget. Tirsdag slo hun seg sammen med dyrevernere fra Noah på Jeløya ved Moss, der forhandlingene om regjeringsutvidelse foregår.

Burde ventet på retten

– Jeg er opptatt av rettferdighet for både folk og dyr, og så lenge ulvejakta behandles i retten, burde jegerne vente. Derfor var vi en håndfull mennesker som reiste til Rena for å markere at vi følger med på hva som foregår. Vi kom i kontakt med ulvejegerne, og forsto etter hvert at de måtte ha felt dyr. Til tross for at TV 2 var der og filmet dyret, var det tydelig at jegerne var svært lite interessert i å vise oss noe. Jeg ble fortalt at dyret var felt med ett skudd, men det virket som det var noe de ikke ville vise fram. Da jeg til slutt fikk lov å se ulven – etter å ha gitt fra meg kameraet mitt, forsto jeg hvorfor – den var skutt både gjennom frambeinet og bak i bakparten, to skudd den ikke kan ha dødd av. Dette er bekreftet i media i ettertid. Tre skudd, ikke ett.

Full mobilisering: Det spares ikke på kruttet når ulvejakta settes i gang i Østerdalen.Foto: Privat

Full mobilisering: Det spares ikke på kruttet når ulvejakta settes i gang i Østerdalen.Foto: Privat

Rett til å bevege oss her

– Har du noen forståelse for at jegerne ikke vil ha dere i hælene, så betent som situasjonen er?

– Jeg synes jegerne har sluppet altfor lett unna som ofre for trusler og sjikane. Jeg tar fullstendig avstand fra trusler, men vi har rett til å bevege oss fritt på åpne veier og i naturen. Vi ble forsøkt nektet å bruke en vei der den eneste beboeren, ei ung småbarnsmor, ønsket oss velkommen. Hun var svært lite begeistret for jakta som foregikk der. Hun bød oss på kaffe og lot oss til og med få låne hunden hennes som turkamerat da vi gikk videre innover.

Dagen etter Rena-turen satte hun seg foran PC-en og opprettet et Facebook-arrangement.

Samfunnsdebattant Shabana Rehman tok kontakt, og Søndag mønstret de 300 meningsfeller foran Stortinget.

– Så mange på så kort varsel viser at folk engasjerer seg mot jakt på et utrydningstruet dyr i norsk fauna, og ikke bare det: Jeg har forståelse for at dyr som gjør skade skal tas ut, men den flokken de jakter på her, lever et anonymt liv som ville ulver i et område uten beitedyr. I verste fall sprenger jakta flokken og øker faren for at de som måtte overleve blir streifere som gjør skade. Det er også verd å registrere at Sverige, som har mange ganger så mange ulver som Norge, bare skal felle halvparten av den norske kvoten, sier Sand.

Etterlatte valper?

– Et annet tankekors er at foreldreløse valper kan bli gående igjen uten å være gamle nok til å klare seg. Hundre mann som vasser rundt i skogen på denne tida av året er heller ikke heldig for dyrelivet, verken ulven eller andre arter, mener hun.

Tirsdag ble Lene med da Noah og andre dyrevernere oppsøkte Jeløy Radio der Høyre og Frp forhandler med Venstre om å utvide regjeringa, og det stopper ikke med det:

– Den 20. januar er det duket for en større Noah-markering utenfor Stortinget. Men det er lenge å vente, så jeg og Shabana Rehman vurderer å ta initiativ til en ny markering ved Stortinget tidligere enn det.

Artikkeltags