– Nå begynner det virkelig å bli krise

Bekymret: Kjetil Ulset i Gran saubeitelag med noen av sauene som er tatt av ulv. Rovviltkontakt Jon Petter Bergsrud like bak.

Bekymret: Kjetil Ulset i Gran saubeitelag med noen av sauene som er tatt av ulv. Rovviltkontakt Jon Petter Bergsrud like bak. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tre nye sauer måtte avlives mandag morgen, og sauebøndene er bekymret.

DEL

(HADELAND.NO): – Nå begynner det å bli virkelig ille. Det er snakk om massive tap og en kritisk situasjon for næringa, sier Kjetil Ulset i Gran saubeitelag, og sikter til blant annet fôr- og helseproblematikk ved å måtte ha sauene på innmarksbeite.

Over 110 drepte dyr

Mandag morgen ble to søyer og ett lam avlivet etter å ha blitt angrepet av ulv. Ifølge lokal rovviltkontakt Jon Petter Bergsrud i Statens naturoppsyn var ikke skadene helt ferske, men trolig cirka et døgn gamle.

Dermed er antall ulvedrepte sauer oppe i om lag 110–115.

– Det er vanskelig å være helt nøyaktig, sier Kjersti Andersen ved landbrukskontoret for Hadeland.

– Vi er egentlig mer opptatt av hva vi skal gjøre i fortsettelsen enn å ha eksakt oversikt over antall døde dyr, sier Ulset.

Sist onsdag var tallet 87, og etter det er det funnet bortimot 30 skadde og drepte dyr både i Gran og på Toten.

– Angrepene bare fortsetter og fortsetter, sier en fortvilet Kjetil Ulset.

Spor og ekskrementer

– Vi har mye folk som er ute og leter, og vi har funnet flere spor og ekskrementer. Ulven er i nærheten av oss, men vi har ikke sett den ennå, sier Ulset.

– Vi ser spor med jevne mellomrom, men ikke nødvendigvis helt ferske, sier rovviltkontakt Bergsrud.

Den nåværende fellingstillatelsen går ut tirsdag klokka 12, men ifølge Kjersti Andresen er det bare en formalitet å få denne forlenget.

Åpner for hundejakt

Ifølge TV 2 åpner nå Miljøverndepartementet for å bruke løs hund i jakten på en eller flere ulver som har tatt livet av sauene.

Miljøverndepartementet ønsker å bidra til å felle ulven eller ulvene.

– Vi vil bidra med det vi kan, slik at man så raskt som mulig kan få felt den eller de ulvene i området, før de får gjort mer skade, sier statssekretær Lars Andreas Lunde (H) til TV 2.

– Miljøverndepartementet har gått til det uvanlige skrittet at vi også ønsker å åpne for bruk av plotter, altså en løs hund, for å få felt den eller de ulvene, fortsetter han.

Artikkeltags