Jannicke (36) ble frastjålet mobilen – fikk tilsendt egne, private bilder: Nå er saken trolig oppklart

SJOKKERT: Jannicke Heia fra Bjørkelangen med pappesken tyven stjal gamle mobiltelefoner og iPader fra i garasjen på Bjørkelangen. Nå mener politiet de har funnet tyvgodset.Foto: Bjørn Ivar Bergerud

SJOKKERT: Jannicke Heia fra Bjørkelangen med pappesken tyven stjal gamle mobiltelefoner og iPader fra i garasjen på Bjørkelangen. Nå mener politiet de har funnet tyvgodset.Foto: Bjørn Ivar Bergerud

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag kveld fikk Jannicke Heia (36) sjokk. Etter at hennes gamle mobiltelefoner ble stjålet, fikk hun tilsendt private bilder av seg selv. Nå mener politiet at de har funnet gjerningspersonen.

DEL

– Vi har gjennomført en ransaking på en adresse. Der har vi funnet flere eiendeler som kan stemme med det fornærmede ble frastjålet – blant annet flere mobiltelefoner og iPader, opplyser politioverbetjent ved Aurskog-Høland lensmannskontor, Per-Christian Engeseth.

Han forklarer at ransakingen ble gjennomført i boligen til en kjenning av politiet.

– Mistenkte er innkalt til avhør, men vedkommende møtte ikke opp. Fornærmede kommer for å identifisere eiendelene på torsdag, sier Engeseth.

– Sjokktilstand

Det var mandag denne uka at Jannicke Heia fra Bjørkelangen fikk tilsendt private bilder av seg selv på SMS.

– Jeg ble kvalm da jeg så bildene. Jeg skjønte ingenting av hvordan bildene fra 2013 plutselig tikket inn på min telefon, forteller Heia.

Hun sjekket opp nummeret bildene ble sendt fra, men det var uregistrert. Heia tenkte dermed at det var kjæresten som hadde sendt bildene.

– I den sjokktilstanden jeg befant meg i, la jeg skylden på ham. Hvem andre kunne ha disse bildene, tenkte jeg. Han blånektet og har selvfølgelig ikke noe med saken å gjøre, forteller hun.

Det var først da en venninne kom på besøk at hun skjønte hva som hadde skjedd.

Garasjeporten sto nemlig på vidt gap, og hun fant fort ut at gamle mobiler og iPader var stjålet.

Bilder av barna

På telefonene og iPadene som ble stjålet, ligger det mange private bilder.

– En ting er intime bilder av meg. Jeg vil tåle om det legges ut. Jeg er voksen og vet hvordan jeg skal takle noe sånt. Mye verre er det med bildene av min datter på 13 år og sønnen min på 2 år. Det er også bilder fra fødselen av sønnen min. Dette er svært private bilder som kun har interesse for meg. Jeg trygler om at de kommer til rette, sier Jannicke Heia.

Hun er nå lettet over at politiet mest sannsynlig har funnet tyvgodset.

– Jeg er kjempelykkelig. Denne saken har vært veldig ubehagelig. Jeg er svært takknemlig for at politiet har tatt saken på alvor, sier en lettet 36-åring.

– Skikkelig ekkelt

– Har du fått deg en tankevekker om hvordan bilder skal oppbevares?

– Ja, absolutt. Jeg tror mange har det som meg, og lar gamle mobiltelefoner og andre dingser ligge på loft eller i garasjer. Mange av bildene har jeg kopier av andre steder, men noen er bare på de stjålne telefonene. Det er skikkelig ekkelt å tenke på at bildene og tusenvis av private SMS-meldinger har vært i hendene på en tyv.

Slik sikrer du mobilbildene

– Det finnes flere tiltak som kan bedre sikkerheten, både med tanke på mobilen din og når det gjelder bildene dine, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Han har, på lik linje med mange andre, fått med seg saken om Jannicke Heia som ble frastjålet gamle mobiltelefoner og iPader, og som senere mottok en sms med intime bilder av seg selv.

– Denne saken er ikke enestående. Det finnes flere lignende tilfeller, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tips og Råd: Hans Marius Tessem i Nor SIS har flere tips til hvprdan du sikrer mobilbildene dine.Foto: NorSIS

Tips og Råd: Hans Marius Tessem i Nor SIS har flere tips til hvprdan du sikrer mobilbildene dine.Foto: NorSIS

– Lås telefonen!

Det lureste man kan gjøre for å sikre seg mot bildetyveri, er ifølge Tessem å sørge for at mobiltelefonen er låst. Enten ved bruk av pinkode eller med fingeravtrykk.

– Om mobilen din da blir stjålet, vil det være vanskelig for tyvene å komme inn på telefonen, sier han.

Han er også klar på at det ikke er nødvendig å ha alle bildene liggende på telefonen.

– På en skytjeneste kan man lagre bildene, og deretter slette dem fra mobilen eller nettbrettet. For at bildene skal ligge helt trygt i «skyen», bør man ha en totrinnsverifisering ved innlogging. Altså en sikkerhetskode eller reservekode i tillegg til vanlig brukernavn og passord, slik vi er vant med fra for eksempel BankID, sier Tessem som kommer med følgende sikkerhetstiltak:

Fakta

  • Slik sikrer du mobiltelefonen din:
  • Lås telefonen: Den enkleste måten å få tilgang til telefonen er hvis noen får fysisk tilgang til telefonen, er den ikke låst er det bare å gå inn. Benytter du mønstergjenkjenning, kan det være lurt å tørke av skjermen, ellers kan det være veldig lett å se mønsteret ditt.
  • Sporingsverktøy: Skulle du miste telefonen vil man kunne bruke sporingsverktøy for å finne den. For dem som har det innebygd husk å skru det på: F.eks. Find iPhone, som ligger i iCloud tjenesten. Eller, for dem som ikke har dette innebygget, bruk en tredjepartsløsning. Det finnes flere slike man kan laste ned til telefonen sin.
  • Bruk fjernslettingsverktøy: Skulle man miste telefonen sin og man er redd for at noen skal kunne komme seg inn på den kan man bruke et verktøy for å fjernslette telefonen. Mulighet for dette finnes også i iCloud for iPhone. Det finnes også andre verktøy for andre telefoner.
  • Ta sikkerhetskopi: Man har gjerne mye på telefonen som man ikke ønsker å miste, f.eks. bilder. Det er flere måter å gjøre dette på. F.eks. skytjenester som iCloud for iPhone. Til andre telefontyper så finnes det en rekke apper og tjenester som lar deg gjøre dette.
  • Tenk deg om hvilke apper du laster ned: Man bør for det første ikke ha flere apper på telefonen enn det man bruker. Når du laster ned en applikasjon så får du informasjon om hvilke ressurser appen vil ha tilgang til. Hvis man laster ned et spill, så må man spørre seg selv: Vil jeg virkelig at denne appen skal ha tilgang til kontaktlisten min, ringehistorikken min, plasseringen min osv.?
  • Hold mobilen oppdatert: Dette gjelder både apper og operativsystem.
  • Bruk mobilen din som om det var et bankkort: F.eks. ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, eposten din, facebookkontoen din. Mange har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen. Da begynner vi å skjønne hva slags verdier vi går rundt med i lomma.

Artikkeltags