Bombesiktet mann: – Jeg meldte meg frivillig

Politiadvokat John Skarpeid (t.v) og advokat John Christian Elden under fenglingsmøtet til siktet bombemann i Halden Tingrett.

Politiadvokat John Skarpeid (t.v) og advokat John Christian Elden under fenglingsmøtet til siktet bombemann i Halden Tingrett. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Romerikingen som er siktet for drapsforsøk etter bombetrusselen mot Øst politidistrikt denne uka ble lørdag varetektsfengslet.

DEL

Før fensglingsmøtet ankom mannen i 40-årene Halden tingrett med sin forsvarer John Christian Elden.

– Jeg ønsker å korrigere det som ble skrevet i går. Bildet som kom fram i mediene er feil. Jeg gjorde en avtale med politiadvokaten og meldte meg frivillig for politiet, sier mannen ifølge VG.

Politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt brøt deretter inn og sa at politiet ikke ønsker at mannen uttaler seg til mediene.

Etter fengslingsmøtet bekrefter politiadvokaten at politiet var i dialog med advokat Elden om et frivillig oppmøte, men at politiet gikk til pågripelse før dette skjedde, skriver avisen.

Fikk fire uker

Den siktede mannen motsatte seg varetektsfengsling, men tingrettsdommer Pia Skjørshammer Klafstad delte derimot politiets oppfatning om at det er skjellig grunn til å mistenke mannen for å stå bak bomben som ble sendt til politiet i Ski på onsdag.

– Retten viser til at det er sannsynlighetsovervekt for at siktedes håndskrift var på pakken, går det fram av kjennelsen fra retten.

Tingretten ga derfor politiet medhold i kravet om at den siktede må sitte varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud, samt at han de to første ukene må sitte isolert.

– Siktede ble pågrepet i går og saken er i en helt innledende fase. Saken gjelder et meget alvorlig forhold og politiet har ikke utelukket flere pågripelser i saken. Politiet arbeider med å klarlegge sakens omfang, siktedes rolle og eventuelle medskyldige eller involverte, står det videre i kjennelsen.

Den siktede anket avgjørelsen på stedet til lagmannsretten.

Utsatt fengslingsmøte

Fengslingsmøtet skulle etter planen startet klokken 16.00, men ifølge VG måtte det utsettes en halvtime fordi den siktede var blitt sendt til legevakten. Først klokken 16.30 kunne rettsmøtet, som ble holdt bak lukkede dører, starte.

Den siktede mannen ble siktet av politiet torsdag kveld, men ble først pågrepet fredag ettermiddag ved Skedsmo senter i Akershus. Han har fått oppnevnt John Christian Elden som forsvarer. Ifølge Elden har ikke hans klient erkjent forholdet.

– Han har ikke samtykket til fengsling og mener seg forfulgt av politiet gjennom de siste ti årene, kommenterte Elden til NTB lørdag.

– Ikke konkludert

Lørdag ettermiddag opplyste politiet ovenfor NTB at de ikke sikre på om romerikingen var alene om handlingen.

– Vi har ennå ikke konkludert med om han har gjort dette alene. Det er en pågående etterforskning, derfor ønsker vi ikke at detaljer som kommer opp i retten skal komme ut, sier politiadvokat Jon Skarpeid til VG.

Tidligere på dagen snakket RB med politiadvokat Skarpeid om saken.

– Vi har konsentrert oss om tre ting siden pågripelsen fredag:

– Å sikre aktuelle steder som har betydning for saken – i første rekke mannens leilighet. Dernest avhør, som pågår mens vi snakker sammen nå. Og til sist forberedelser til fengslingsmøtet, som finner sted i Halden klokka 16 lørdag.

Artikkeltags