Slutt på å sperre barnefamilier inne på politiets utlendingsinternat på Trandum

NY LØSNING: Barnefamilier skal ikke lenger sperres inne på utlendingsintenatet på Tandum. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

NY LØSNING: Barnefamilier skal ikke lenger sperres inne på utlendingsintenatet på Tandum. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Barnefamiliene skal i stedet sendes til et midlertidig familiesenter på Haraldvangen i Hurdal.

DEL

30. desember er det slutt på å sperre barnefamilier inne på politiets utlendingsinternat på Trandum.

Det melder NRK.

– Vi etablerer et midlertidig familiesenter på Haraldvangen i Hurdal kommune med plass til to familier, i påvente av at vi får på plass et nytt og permanent familiesenter i Eidsvoll til høsten, sier leder for utlendingsinternatet på Trandum, Kristina Lægreid, til NRK.

Endringen skjer etter at Sivilombudsmannen for to år siden konkluderte med at utlendingsinternatet er uegnet for barn.

Sperret inne

I løpet av 2017 er barn likevel sperret inne på utlendingsinternatet med familien sin 48 ganger. I 2016 ble 143 barn plassert på utlendingsinternatet med foreldrene.

Familiesenter på Hurdal

Både i Hurdal og i Eidsvoll slipper barnefamiliene unna den konstante flystøyen fra hovedflyplassen. De må heller ikke bo bak høye gittregjerder slik de gjør på Trandum. Kristina Lægreid i PU forsikrer likevel at det må en del sikkerhetstiltak på plass for å unngå rømming, også i Hurdal.

– Det vil si låste dører og vinduer, ikke mulighet til å bevege seg ut og inn av huset som man vil. Stedet vil være bemannet og en stor terrasse blir tilpasset som lufteområde, sier hun.

Redd Barna kom tidligere i år med en rapport om barns opplevelse av internatet på Trandum. Mange opplevde det so et fengsel, og Thale Skybakk i Redd Barna ønsker endringen som nå gjennomføres velkommen.

– Vi er positive til dette midlertidige stedet, slår hun fast overfor NRK.

Skeptisk

Thale Skybak i Redd BarnaOgså NOAS er positive til endringen. Organisasjonen for asylsøkere er likevel skeptisk til at enslige mindreårige ikke blir flyttet sammen med barnefamiliene.Tenåringene uten foreldre skal flyttes til høsten, når det permanente familiesenteret i Eidsvoll er bygget og klart.

– Vi etterlyser en midlertidig løsning også for disse barna, og mener man burde vurdert og ikke hatt barn på Trandum, mens det nye stedet i Eidsvoll blir bygget, sier Siril Berglund i NOAS.

Artikkeltags