Kjørte i amfetaminrus – faren omkom: Dømt for uaktsomt bildrap

Voldsomme krefter: Ulykken den 30. september i 2014 endte fatalt. Det var voldsomme krefter i sving, og til og med vogntoget ble totalskadd.Foto: Vidar Sandnes

Voldsomme krefter: Ulykken den 30. september i 2014 endte fatalt. Det var voldsomme krefter i sving, og til og med vogntoget ble totalskadd.Foto: Vidar Sandnes

Artikkelen er over 4 år gammel

Om morgenen den 30. september 2014 satte far og sønn seg i bilen. Kjøreturen endte i en frontkollisjon med et vogntog. Nå er sønnen dømt til fengsel for uaktsomt bildrap.

DEL

Slik deler du abonnementet ditt med andre i din husstand! 

– Min klient har tatt betenkningstid. Han er selvfølgelig preget av denne dypt tragiske hendelsen, sier den domfelte mannens forsvarer, Marte Svarstad Brodtkorp.

Det var i en slak høyresving på Kompveien (fylkesvei 170) i Sørum at bilen den domfelte mannen og hans far satt i kom over i motgående kjørefelt. Hastigheten skal ha vært svært høy, og sammenstøtet med vogntoget krevde livet til faren som satt i passasjersetet. Sønnen overlevde, men ble hardt skadd.

Forsøkte å svinge unna

Ifølge den ferske dommen fra Nedre Romerike tingrett har personbilen far og sønn satt i holdt en hastighet av 90 km/t, til tross for at fartsgrensen på stedet var 70 km/t.

Tingretten har også funnet det bevist at sjåføren av personbilen var påvirket av amfetamin da ulykken inntraff. Den dømte mannen i 40-årene forklarte under hovedforhandlingene at han hadde røkt hasj og svelget MDMA, som inneholder amfetamin, helgen før den fatale kjøreturen, men at han ikke skal ha vært var påvirket.

Sjåføren av vogntoget forklarte i retten at han hadde sett personbilen komme over i motgående kjørefelt. Han hadde da sluppet gassen og lagt seg så langt inn mot autovernet som mulig. Da lastebilsjåføren oppdaget at ulykken var i ferd med å skje, hogg han inn bremsen og forsøkte å kaste vogntoget ut mot venstre.

Han lyktes nesten i forsøket, men kjøretøyene traff hverandre med høyre side.

LES OGSÅ: Tiltalt for bildrap på sin egen far

LES OGSÅ: Bil mot lastebil - mann omkom

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tragisk: Faren til den dømte sjåføren i 40-årene omkom i ulykken på Kompveien. Nå er sønnen dømt.Foto: Roger Ødegård

Tragisk: Faren til den dømte sjåføren i 40-årene omkom i ulykken på Kompveien. Nå er sønnen dømt.Foto: Roger Ødegård Foto:

Ni måneder betinget

Aktor i saken, politiadvokat Nina Sofie Gjersøyen i Øst politidistrikt, la ned påstand om at tiltalte dømmes til fengsel i ett år og seks måneder, samt en bot på 10.000 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager. Aktor la også ned påstand om tap av førerett for alltid med pålegg om full ny førerprøve.

I dommen som er avsagt 13. september i år, er sjåføren i 40-årene dømt til fengsel i ett år og fem måneder, hvorav fullbyrding av ni måneder av straffen utsettes med en prøvetid på to år. Han er også dømt til å betale en bot på 5.000 kroner og tap av føreretten for alltid.

Forsvarer: Advokat Marte Svarstad Brodtkorp forsvarer sjåføren i 40-årene.Foto: NTB Scanpix

Forsvarer: Advokat Marte Svarstad Brodtkorp forsvarer sjåføren i 40-årene.Foto: NTB Scanpix

– Uenig i flere ting

Sjåføren bedyret i retten at han ikke husker noe fra selve ulykken, og at han ikke har noen forklaring på hvorfor han kom over i motsatt kjørefelt.

Forsvarer Brodtkorp ba om at hennes klient blir frifunnet for fire av fem tiltaleposter.

– Vi er åpenbart uenig i flere ting i dommen, men vi ser at tingretten har tatt hensyn til at min klient er en nær pårørende av offeret, og ni av de 17 månedene av fengselsstraffen er gjort betinget, sier hun.

Artikkeltags