– Det er all grunn til å være ekstra aktsom nå

Artikkelen er over 2 år gammel

Fotgjengernes verste tid er her, men selv kan du ved enkle grep minimere faren for å bli påkjørt.

DEL

** Øverst i saken kan du se video av hvor mye bedre refleks vises på en fotgjenger. Nederst i saken kan du se video av hvor dårlig en 40-åring ser i mørket sammenlignet med en 20-åring. **

– Hvert eneste høst ser vi en økning i ulykker der fotgjengere uten refleks er involvert, så det forundrer meg ikke om vi får se flere slike ulykker i tida som kommer, sier Hilde Kallset Jensen, forebyggende koordinator i Øst politidistrikt.

– All grunn til å være ekstra aktsom

Torsdag er årets refleksdag, og over hele Romerike vil politiet, Statens vegvesen og Trygg Trafikk dele ut reflekser til fotgjengere.

Også NAF vil dele ut reflekser på Romerike.

Blant annet vil du se uniformert politi ved Lillestrøm stasjon og i Lørenskog sentrum.

– Vi er flinke til å utstyre ungene våre med reflekser, men den voksne befolkningen er selv veldig dårlige. Jeg ser det hver dag når jeg kjører til jobb. Nå for tida har også patruljene våre med seg reflekser når de er ute og kjører, og om de oppdager noen uten refleks, deler de ut, sier hun.

Høsten er naturlig nok den verste tida.

– Da er det mørkt, ikke snø og ofte regn som gjør fotgjengerne enda vanskeligere å oppdage. Det er all grunn til å være ekstra aktsom nå. En ting er at bilistene kanskje ikke ser fotgjengerne som går langs veien, men vi ser også at mange ulykker skjer der fotgjengeren går rett ut i veien uten å se seg for, sierJensen.

Fra 25 til 140 meter

Uten refleks er du først synlig på 25–30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys.

Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død, ifølge Trygg Trafikk.

Ifølge Statens vegvesen skjer 40 prosent av alle fotgjengerulykker i mørket, men refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.

– Refleks er en billig livsforsikring, sier Kristin Tandberg i Statens vegvesen.

Refleksråd

Tester viser at mange gratisreflekser ikke fungerer bra nok. Spesielt dårlige er reflekser med reklamelogoer og store tegninger. Falsk CE-merking forekommer også.

Tester viser at mange gratisreflekser ikke fungerer bra nok. Spesielt dårlige er reflekser med reklamelogoer og store tegninger. Falsk CE-merking forekommer også. Foto:

  • Vær ekstra aktsom i trafikken både som sjåfør og fotgjenger. Høstmørke kombinert med regn gir et uoversiktlig trafikkbilde og stiller store krav til at vi følger nøye med i trafikken.
  • Som fotgjenger må du forsikre deg om at fører av bilen har sett deg og stanser før du krysser veien.
  • Andelen voksne som bruker refleks har økt de siste årene, men er fortsatt for lav. Kun 31 prosent bruker refleks i det daglige.
  • Selv om du ser bilen, ser ikke nødvendigvis bilisten deg hvis du går uten refleks i mørket. Uten refleks er du først synlig på 25–30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet i sekunder har bilføreren 10 sekunder i stedet for 2 sekunder til å reagere. Det kan være forskjellen på liv og død.
  • Du trenger refleks selv om det er gatebelysning. Det er i bygater når fotgjengere skal krysse gaten, at de fleste fotgjengerulykkene skjer.
  • Refleksen bør henge i knehøyde.
  • Refleks er forbruksvare og riper svekker refleksjonen.
  • Sørg for å være godt synlig i trafikken. Bruk alltid refleks i mørket.
  • Selv om kjørende har vikeplikt for fotgjengere i gangfelt, sørg for å ha øyekontakt med fører og forsikre deg om at sjåføren stanser, før du krysser veien.

Har du bikket 40 og tror at du fremdeles har syn som en ungdom? Da tar du alvorlig feil, i alle fall når det gjelder mørkesyn.(Produsert av Newswire)

Artikkeltags