Varsler storkontroller hele uka. I dag sto politiet klare her: – Vi kommer til å avsløre mange

PÅ PLASS: UP sto mandag formiddag klare på riksvei 22 på Kjeller.

PÅ PLASS: UP sto mandag formiddag klare på riksvei 22 på Kjeller. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Politi over hele Europa vil i denne uken ha fokus på bruk av belte og verneutstyr.

DEL

Mandag sto Utrykningspolitiet (UP) klare på riksvei 22 på Kjeller.

– Det ble ilagt fem forenklede forelegg, uten at jeg kjenner til hvorfor de ble gitt, og fem gebyrer for manglende beltebruk, opplyser operasjonsleder i Øst politidistrikt Jan Runar Olberg

Kontrollen på Kjeller ble gjennomført fra klokka 0915 til klokka 12.15 mandag formiddag, og er en av mange kontroller som vil bli avholdt i hele landet denne uken. Også politi over hele Europa vil denne uken kontrollere beltebruk og bruk av verneutstyr.

– 40 prosent brukte ikke belte

Distriktsleder i Utrykningspolitiet for Øst, Stein-Olaf Røberg, kan fortelle at beltebruken i Norge er god sammenlignet med andre europeiske nasjoner, men at det fortsatt er et stykke fram til politiets mål om at 100 prosent av bilførere og passasjerer skal benytte seg av bilbelte.

– 97 prosent av alle sjåfører og passasjerer som sitter i forsetet bruker bilbelte utenfor tettbygd strøk. Altså når hastigheten er høy. I tettbygd strøk bruker kun 92 prosent belte, sier UP-lederen.

Han forteller videre at det ikke er for politiets egen skyld at de nå har fokus på bruk av belte.

– Ifølge en UP-studie, var det 40 prosent av omkomne i person- og varebil som ikke brukte belte. Studien sier ingenting om at disse personene kunne overlevd, men vi oppfordrer folk til å benytte seg av sikkerhetsutstyret bilene er utstyrt med. Det kan være forskjell på liv og død.

– Vil avsløre mange

Røberg forteller at til tross for at nordmenn flest er flinke til å bruke bilbelte, må holdningsarbeidet foregå kontinuerlig.

– Det er holdningene som må jobbes med. Alle skal bruke bilbelte. Vi vet at vi i løpet av denne uken kommer til å avsløre mange, sier han.

Og om du trodde at du som passasjer ikke blir bøtelagt for å ikke bruke bilbelte, må du tro om igjen.

– Passasjerer over 15 år vil bli gitt et forelegg for manglende bruk av bilbelte. Er passasjeren under 15 år, bil boten gå til sjåføren, konstaterer UP-sjefen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken