Gå til sidens hovedinnhold

Se skrekk-videoen: – For å si det mildt, så hadde vi kjempeflaks

Artikkelen er over 5 år gammel

En hasardiøs forbikjøring ble fanget på film av Torgeir Moen. Politiet opplyser at de ikke bruker slike videoer i sin etterforsking av trafikksaker.

Torgeir Moen ble mildt sagt forskrekket da han torsdag var på vei langs riksvei 3 ved Koppang i Hedmark.

– Forbikjøringen er verre enn hva videoen viser. Avstanden mellom bilen som kjørte forbi og den møtende bilen er mindre enn det ser ut til, sier Moen.

Moen var på vei fra Trondheim til Hamar da forbikjøringen fant sted. Han forteller at han skalv etter hendelsen. (Se videoen øverst i denne saken!)

– Det var nære på. Jeg kjørte med campingvogn, og måtte hogge inn bremsen. Det førte til at jeg fikk sleng på vogna, men det gikk heldigvis bra. For å si det mildt, så hadde vi kjempeflaks, sier Moen som selv har kjørt med dashbord-kamera installert i bilen i tre år.

– Ser stygt ut

Distriktsleder Stein-Olaf Røberg i UP-distrikt Øst og Innlandet har sett videoen av hendelsen som Moen beskriver. Han reagerer på forbikjøringen.

– Jeg synes det ser stygt ut med tanke på vær og veiens beskaffenhet. I dette tilfellet er det vanskelig å si noe konkret om hastighet, avstand og tid det var for å komme seg på plass siden vi ikke ser det samme som bilen som kjører forbi gjør, sier Røberg som forteller at slike manøvre i trafikken ofte ender med førerkortbeslag.

– På generelt grunnlag kan jeg si at fart, avstand, værforhold og oversikt på strekningen det kjøres forbi på, må legges til grunn før det startes med en forbikjøring. Vi beslaglegger en del førerkort og oppretter anmeldelse på farlige forbikjøringer, ofte kombinert med fart og for kort avstand til kjøretøy foran. I slike tilfeller som vises på filmen, vil en ulykke kunne involvere andre kjøretøy som befinner seg i umiddelbar nærhet.

Ikke bare positivt

Bruken av dashbord-kamera har de siste årene blitt svært utbredt her til lands.

Stadig dukker det opp spektakulære videoer, i likhet med videoene i denne artikkelen, i både tradisjonelle og sosiale medier.

Politiet er ikke utelukkende positive til bruken av slike kameraer.

– Dashbord-kameraer er ikke noe vi kan bruke aktivt i trafikksaker. Politiet har egne kameraer som er godkjente av Justervesenet, og det er ymse kvalitet på kameraene som privatpersoner benytter seg av, sier distriktsleder Røberg.

UP-lederen vil ikke gå så langt som å fraråde folk å benytte seg av slike kameraer, men han påpeker at bilister ikke skal tro at et dashbord-kamera er en trygghet.

– Det kan gi en falsk trygghet, og et dashbord-kamera er ingen forsikring. Jeg vil også oppfordre folk til å ikke oppsøke situasjoner der man kanskje kan fange noe spektakulært på tape.

– En trend

Heller ikke NAF er overdrevent positive til kameraer plassert i frontruta.

– Et problem er plasseringen. I visse tilfeller skaper dette dårligere sikt for sjåføren, noe som ikke er heldig, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, til rb.no.

Verken Engebretsen i NAF eller UP-leder Røberg tror dashbord-kameraer har noen avskrekkende virkninger.

– Nei, dette er først og fremst en trend, sier Engebretsen.

Røberg sier seg enig.

– Vi ser at det blir flere og flere av disse kameraene, men jeg tror ikke det har en avskrekkende effekt på andre bilister, sier han.

 

Kommentarer til denne saken