Dette er det stadig flere av oss som gjør

FARLIG: Stadig flere av oss skriver tekstmeldnger mens vi kjører bil. (Foto: NTB scanpix)

FARLIG: Stadig flere av oss skriver tekstmeldnger mens vi kjører bil. (Foto: NTB scanpix) Foto:

Av

Siden 2011 har andelen folk som leser eller skriver tekstmeldinger mens de kjører bil økt fra 32 til 44 prosent, viser en fersk rapport fra TØI.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Statens vegvesen har på vegne av Transportøkonomisk institutt (TØI) spurt 2331 bilister om atferd i trafikken i forbindelse med rapporten «Trafikksikkerhetstilstanden 2016".

Andelen som svarer at de bruker håndfri mobil har økt fra 52 prosent i 2011, til 72 prosent i fjor, noe TØI anser som positivt.

Men selv om færre holder mobilen når de ringer mens de kjører, går vanene for å lese eller skrive tekstmeldinger motsatt vei.

Fem omkom i fjor

– Det er jo det som er det farlige. All aktivitet som gjør at man må ta blikket bort fra veien sammenhengende i lengre perioder øker ulykkesrisikoen

kraftig. Ulykkesrisikoen er minst 20 ganger høyere, sier forsker ved Transportøkonomisk Fridulv Sagberg institutt til NRK.

I fjor omkom fem mennesker i ulykker der fikling med mobil trolig var en av årsakene til ulykken. Fire av dem var under 30 år. Siden 2005 har 46

mennesker omkommet i slike ulykker.

Gjensidige har også nylig ifølge kanalen undersøkt mobilvaner i bil, og har funnet ut at 50 prosent av de under 30 år har mottatt en selfie av noen som har kjørt bil.

Artikkeltags