Advarer mot økt trafikk i kveld: – Ikke bryt inn i kolonnene

Fredrikstad  20180907.
Militære kjøretøyer og materiell til NATO-øvelsen Trident Juncture ble losset av det danske lasteskipet Ark Germanica  i Borg havn i Fredrikstad fredag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fredrikstad 20180907. Militære kjøretøyer og materiell til NATO-øvelsen Trident Juncture ble losset av det danske lasteskipet Ark Germanica i Borg havn i Fredrikstad fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den omfattende Natio-øvelsen kan gi trafikktrøbbel på Romerike.

DEL

Det varslet Veitrafikksentralen på Twitter.

NATO-øvelsen Trident Juncture i gang for fullt, og svært mange av de militære kjøretøyene og utstyret som benyttes i øvelsen skal transporteres i kveld.

Det varsles kolonnekjøring fra Elverum til Sessvollmoen mellom klokka 16 og 21 torsdag, og fra Fredrikstad til Jessheim mellom klokka 18.45 og midnatt.

– Ikke bryt inn i kolonnene. Trafikken kan stedvis gå saktere enn normalt, skriver Veitrafikksentralen på Twitter.

– Utfordring for veinettet

Det er knyttet stor spenning til hvordan trafikken og hverdagen til befolkningen ellers blir påvirket av militærtransportene.

Spesielt nordover fra Fredrikstad og via Nordby-tunnelen sør for Oslo, som er under rehabilitering, er det store utfordringer, selv når det kun er vanlig sivil trafikk.

– Dette er en utfordring for veinettet. Særlig der det ikke er full kapasitet, sier Fred Anton Mykland, prosjektleder for Statens vegvesen, til NTB.

Militært personell fra 31 land deltar. Det inkluderer NATOs 29 medlemsland i tillegg til Sverige og Finland.

Kan påvirke mobilnettet

Øvelsen kan også ramme både DAB- og mobilsignaler rundt om i landet, ifølge NRK.

Øvelsen vil bestå av om lag 40.000 soldater fra til sammen 31 land.

Landene som deltar på øvelsen har til sammen bestilt ca 1.300 SIM-kort gjennom Forsvaret, og Telenor utelukker ikke at øvelsen vil påvirke DAB- og mobilsignalene.

– Det kan bli nettutfall, og det kan være hendelser som gjør at mobilnettet midlertidig blir satt ut av drift. Men vi har høynet beredskapen, slik at jeg tror dette stort sett vil gå bra, sier dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor til NRK.

Telenor trekker spesielt fram områdene rundt Rygge flystasjon i Østfold og rundt militæranlegget på Sessvollmoen utenfor Oslo som steder som ganske sikkert vil påvirkes av øvelsen.

Nettleverandøren Telia har forberedt seg ved å sette opp ekstra basestasjoner for å ta unna den økte mobilnettaktiviteten. Det har vært knyttet stor spenning til hvordan både trafikken og hverdagen til befolkningen for øvrig vil bli påvirket av Nato-øvelsen.

TRIDENT JUNCTURE

  • Trident Juncture er NATO-alliansens største øvelse, en såkalt høyprofiløvelse, og vil holdes i Norge i oktober-november 2018. Rundt 40.000 soldater fra en rekke land vil øve på å forsvare Norge. Forrige gang NATO arrangerte tilsvarende øvelse var i Portugal og Spania i 2015.
  • Øvelsen starter med at et militært lasteskip med 250 militærkjøretøyer og konteinere med materiell legger til kai på Øra.
  • Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt.
  • For Norge blir dette den største øvelsen på mange tiår, noe som igjen vil føre til at mange nordmenn vil merke at NATO øver i denne perioden. 
  • Øvelsen blir også en test for det gjeninnførte Totalforsvaret, som er den samlede innsatsen fra nasjonen i krise og krig – militært og sivilt.

Rv 3 kl 16:00-21:00 Elverum-Sessvollmoen Ev 6 kl 18:45-00:00 Fredrikstad-Jessheim

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken