– Vi ble tatt på senga over den store interessen

POPULÆRT: Mange vil få med seg en førjulstur med damptoget Teritten. Men det er ikke sikkert det er plass til alle.

POPULÆRT: Mange vil få med seg en førjulstur med damptoget Teritten. Men det er ikke sikkert det er plass til alle.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Aldri før har det vært så stor pågang av reisende som vil være med på juletur med Tertitten. Forrige helg var det lange køer og mange familier som ikke fikk plass.

DEL

– Vi ble helt tatt på senga over hvor stor interessen var for julekjøringen vår på søndag. Det var lange køer allerede i god tid før billettsalget åpnet, sier trafikksjef Are Eeg på Urskog-Hølandsbanen Tertitten.

Han sier at de har arrangert juleturer med det gamle damplokomotivet i 26 år, men aldri før har det vært så mange besøkende som nå.

– Dette er et hyggelig arrangement, og det er svært lite som kan slå lukten av køl i førjulstiden. Jeg vet ikke hva som er grunnen til at det har blitt så populært akkurat i år, men jeg tror vi har truffet veldig bra med promoteringen av arrangementet på Facebook, kommenterer han.

På Facebook har arrangementet som heter «Julekjøring med Tertitten» blitt sett av 360.000 personer og det er 12.000 som har trykket at de er interessert i å delta på arrangementet.

– Det er jo lett å trykke liker på et arrangement, det er ikke dermed sagt at alle disse møter opp, sier Eeg.

Øker bemanningen

Tertitten kjører hver søndag før jul, samt på nyttårsaften. Det er plass til 600 reisende i løpet av en dag.

– Jeg vet ikke hvor mange som møtte opp på søndag som ikke fikk plass, men jeg vet at det var en del. Det er veldig beklagelig at det ble slik for enkelte, og siden den store publikumspågangen kom så brått på oss, så hadde vi rett og slett ikke mange nok folk på jobb, så vi fikk ikke gitt god nok informasjon underveis, forteller han.

Museet beklager også i Facebook-gruppa si:

«Til alle dere som kom til Sørumsand i går, søndag 2.12, beklager vi på det sterkeste lang ventetid i kø og mangelfull informasjon (...) Selv om det er utrolig flott at så mange vil reise med Tertitten ble det veldig tydelig at vårt lille museum ikke hadde kapasitet eller et billettsystem som er skalert til å «ta unna» slike folkemengder» skrev de på mandag.

– Hvordan forbereder dere til kjøringen på søndag?

– Vi øker bemanningen og lager en egen billettluke for dem som har forhåndsbestilt billetter. Hvis det blir slik at det er veldig mange som ikke får plass, så vurderer vi å kjøre en ekstra tur etter den siste turen som er satt opp per nå, forteller han.

Tertitten

En smalsporet jernbane som var i ordinær drift med gods- og personaltrafikk fram til 1. juli 1960.

I dag er 3,6 kilometer av banen i drift som museumsjernbane mellom Sørumsand stasjon og Fossum stasjon.

Det arrangeres julekjøring hver søndag før jul, samt på nyttårsaften.

På arrangementet julekjøring med Tertitten kjører damptoget fra Sørumsand stasjon, gjør et stopp på Fossum stasjon hvor det blir servert pepperkaker og gløgg før toget returnerer til Sørumsand igjen.

Det er ikke lenger mulig å reservere billetter til kjøringene 9. desember og 16. desember. Til hver avgang har museet cirka 60 billetter som kan kjøpes ved oppmøte på stasjonen.

På Facebook skriver museet at de anbefaler folk som skal kjøpe billetter på søndag om å komme i god tid og smøre seg med tålmodighet. For å begrense lengden på køen ønsker de gjerne at kun én person per reisefølge kjøper billetter.

«Det vil bli en del venting, og det vil, mest sannsynlig, ikke være plass i toget til alle som møter opp. Dette beklager vi», skriver museet på Facebook.

– Gammelt billettsystem

Reaksjonene fra publikum på Facebook er delte etter søndagens julekjøring.

En skriver: «Takk for en flott tur. Hyggelige konduktører, fin liten tur med hest og vogn og ikke minst varm gløgg og pepperkaker før vi returnerte til Sørumsand».

En annen var ikke like fornøyd etter å ha møtt opp på stasjonen og måtte dra igjen uten å få plass:

«Håper neste års arrangement blir avviklet på en bedre måte. Hadde gjester som måtte gjøre vendereis etter å ha kjørt 10 mil tur/retur, og som ikke fikk billett trass i at vi møtte opp i god tid før 1330 avgangen. Etter 30 min i kø kom beskjeden om at det var utsolgt. (...) Å legge en begrensning på 8 pers. for å kunne foreta forhåndsbestilling slår urettferdig ut for oss som faktisk var tidlig ute og som stillte oss i kø», skriver vedkommende.

Eeg og museet tar med seg tilbakemeldingene fra publikum.

– Dere vurderer ikke å sette opp flere avganger?

– Av erfaring fra tidligere har det ikke vært behov for det. Det krever veldig mye innsats av de frivillige. Vi har ikke så mange å ta av, og har ikke så mye mer kapasitet enn de turene vi allerede har satt opp, sier han.

– Hvilken lærdom tar dere av dette til neste år?

– Vi har et veldig gammeldags billettsystem. Vi jobber med løsninger slik at man kan bestille billetter online neste år. Men det må presiseres at en viktig del av opplevelsen hos oss er å kjøpe billett i billettluka og å få den gamle Edmonsonske billetten stemplet der. Det er en god måte å komme i den riktige stemningen på, forteller trafikksjefen.

Artikkeltags