Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer pilleroboten

Tre kommuner skal teste automatiske medisinservitører i hjemmene

Artikkelen er over 3 år gammel

De nærmeste ukene ruller 30 testroboter inn til brukere i Skedsmo, Fet og Lørenskog. Den automatiske pilleservitøren skal øke trygghet og frihet for den som trenger bistand til å ta medisin.

Den ti kilo tunge, uknuselige, lysende og talende saken er produsert i Finland, og er på full fart inn i Kommune-Norge. Roboten sier fra når medisinen skal tas, konfiskerer medisin som ikke blir tatt og sender beskjed til hjemmetjenesten om at medisinen ikke er tatt. Den kan også programmeres til å kommunisere enkelt med pårørende.

– Kommunikasjonsbiten er en ekstra kanal og skal ikke erstatte menneskelig kontakt, sier Nina Østnes, prosjektleder i Fet.

– Hva er den medisinske fordelen?

– Roboten gir riktige doser til rett tid. Tidspunktet er særdeles viktig i smertelindring og for Parkinson-pasienter. For hjemmetjenesten i store landkommuner er det en umulig oppgave å nå ut til alle brukere til helt riktig tid. Roboten gir bedre regelmessighet og dermed bedre effekt av medisineringen, sier prosjektleder Lene Gulbrandsen i Skedsmo.

Gode resultater

Prosjektlederne er klare på at robot ikke passer på alle typer brukere. Roboten krever eksempelvis at du er ser og/eller hører godt nok til å registrere hva den signaliserer. Det krever også noe ekstra av organiseringen å robotisere medisineringen.

– Nå jobber vi med de tingene. Andre kommuner som har tatt roboten i bruk rapporterer om veldig fornøyde brukere, ikke minst innen psykiatri og rus. De oppnår riktig medisinering til rett tid, som ellers kan være utfordrende for mange.

Leasingavtale

De tre kommunene bruker omkring 160.000 pluss moms hver, på å ha ti roboter på prøve i seks måneder.

– Det gir en månedspris på rundt 2.300 kroner nå i prøveperioden. Den prisen regner vi med skal vesentlig ned når anskaffelsen er i boks. I anskaffelsesprosessen er vi sammen med en rekke andre kommuner i Norge, og representerer en million innbyggere. Målet med pilotprosjektet allerede nå er å finne riktig brukergruppe og riktig organisering.

– Dere må vel ha support?

– Det skal vi også finne ut av.

Kommentarer til denne saken