Alle 125 ritt-syklistene diskvalifisert

Artikkelen er over 4 år gammel

Med opptil seks syklister i bredden på offentlige veier, skapte karusellrittet på Øvre Romerike fullstendig kaos. Nå er nærmere 125 deltakere disket.

DEL

Slik deler du abonnementet ditt med andre i din husstand!

Flere bilister oppfattet syklingen på de trafikkerte veiene som så sjokkerende at de filmet og publiserte store deler av sykkelrittet på Facebook.

Bildene har fått Ullensaker Cykleklub å legge seg flate. Politiet med leder av trafikkseksjonen, Ola Lystad i spissen er heller ikke imponert over syklistenes opptreden som han fastslår er et klart brudd på vegtrafikkloven.

OKKUPERT: En video på Facebook viser deltakerne under et sykkelritt i Ullensaker. Hele veibanen blir okkupert og møtende biler må bremse helt ned for å slippe syklistene forbi, kun tilfeldigheter gjør at ingen kommer til skade. FOTO: Skjermdump/RB-Tipsere

OKKUPERT: En video på Facebook viser deltakerne under et sykkelritt i Ullensaker. Hele veibanen blir okkupert og møtende biler må bremse helt ned for å slippe syklistene forbi, kun tilfeldigheter gjør at ingen kommer til skade. FOTO: Skjermdump/RB-Tipsere

Stryker resultatene

Under tirsdagens konkurranse i UCK-karusellen var det rundt 100 påmeldte fordelt på tre puljer.

– Her er det ingenting annet å gjøre enn å beklage det som har skjedd. Vi som arrangør har et ansvar for å følge lover og regler, sier ritt og arrangementsansvarlig Nils Morten Rognstad.

– De som syklet i de raskeste puljene blir diskvalifisert, sier Hans-Petter Trondsen, leder i Ullensaker Cykleklub (UCK) som arrangerte løpet.

I samråd med styret i klubben tok han onsdag beslutningen om å stryke resultatene.

IKKE GREIT: Leder i trafikkseksjonen Ola Lystad synes ikke noe om det han ser i Facebook-videoen. Han håper syklistene tar til vettet.						FOTO: Kay Stenshjemmet

IKKE GREIT: Leder i trafikkseksjonen Ola Lystad synes ikke noe om det han ser i Facebook-videoen. Han håper syklistene tar til vettet. FOTO: Kay Stenshjemmet

– Dette er ikke greit

Leder i trafikkseksjonen i Øst politidistrikt Ola Lystad har selv sett videoen av sykkelrittet. Han er slett ikke imponert.

– Dette er ikke greit i det hele tatt. Det framkommer tydelig at de forstyrrer trafikken, sier leder for trafikkseksjonen i Øst politidistrikt Ola Lystad.

Han viser til veitrafikklovens paragraf 3 om å vise aktpågivenhet og ikke være til hinder for annen trafikk.

– I dette tilfellet så bryter de veitrafikkloven. Ansvaret ligger hos syklistene selv for å holde seg innenfor lovverket sier han.

SKUFFET: Ritt og arrangementsansvarlig Nils Morten Rognstad og leder Hans-Petter Trondsen i Ullensaker Cykleklub. 	    FOTO: Vidar Sandnes

SKUFFET: Ritt og arrangementsansvarlig Nils Morten Rognstad og leder Hans-Petter Trondsen i Ullensaker Cykleklub. FOTO: Vidar Sandnes

Problem tidligere

At syklistene bryter lovverket

– Dette har vært et problem også tidligere, men slikt vil vi ikke og kan vi ikke ha noe av under våre sykkelritt. Godkjenningen for å arrangere konkurranser blir gitt på bakgrunn av at vi følger lover og regler. I verste fall kan slike gjentatte overtramp føre til at vi ikke får lov til å arrangere flere ritt, fortsetter Rognstad.

Han forteller at før alle konkurranser blir det gitt grundige opplysninger om hvordan man skal forholde seg under rittet.

– Det ble gitt ettertrykkelig informasjon om dette også tirsdag kveld, sier Rognstad.

Til neste ritt i UCK-karusellen skal politiet også komme for å informere om farene ved å ikke følge reglene.

SVING: Rett før deltakerne sykler inn i Nordkisa ligger de over hele kjørebanen i svingen.

SVING: Rett før deltakerne sykler inn i Nordkisa ligger de over hele kjørebanen i svingen.

Del veien

På Facebook har det kommet mange ytringer, flere er av det kontroversielle slaget.

«Ta venstre hånd på rattet, hold den andre over øynene og tråkk gassen i bunn til du ikke lenger kjenner humper eller skriking. Da er problemet løst og dagen blir bedre», kommenterer en.

En annen kommenterer:

«Der hadde jeg kommet sideveis imot».

HÅRREISENDE: Like etter at dette bildet er tatt kommer det en bil i stor fart rundt svingen, til alt hell klarer alle syklistene å komme seg unna.

HÅRREISENDE: Like etter at dette bildet er tatt kommer det en bil i stor fart rundt svingen, til alt hell klarer alle syklistene å komme seg unna.

Slike kommentarer synes ikke Lystad i politiet er greit.

– Kommentarene viser at det blir tatt helt ut av proporsjoner. Syklister og bilister må klare å dele veien. Begge parter må vokte seg vel og ikke hausse dette opp slik at det blir en «hatkampanje».

Han er også positiv til sykkelritt, så lenge de følger reglene.

– Jeg er veldig for slike aktiviteter, men de må gjennomføres på en trygg og god måte. Slik var det ikke under tirsdagens sykkelritt.

FAKTA:

 • Tirsdagens sykkelritt var det fjerde i årets UCK-karusell.
 • Starten av rittet gikk ved Gystadmarka skole før ferden gikk videre til Dal og over Kopperudåsen til Nordkisa.
 • Over 125 deltakere var påmeldt. Alle som syklet den lange ruten er nå diskvalifisert.
 • På Ullensaker Cykleklub sine hjemmesider ligger forskrift om sykkelritt på veg.
 • «..Fellesstart eller andre måter å sykle på med mer enn to i bredden, kan bare foregå når politiet foretar regulering av trafikken ... Deltakerne skal plassere seg i vegbanen på en slik måte som er minst mulig til hinder for den øvrige trafikk.
 • Vegtrafikklovens paragraf 3:
 • Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

KILDE: uck.no/lovdata.no

Artikkeltags