– Jeg er rørt og ydmyk. Jeg hadde aldri tatt tak i dette her på egen hånd, sier Hilde Lindin Gjerdrum.

For to måneder siden startet venninnene hennes, Ida Fjeldberg Bjerke og Caia Haugsbakk, innsamlingsaksjon for å finansiere en stamcelletransplantasjon i utlandet. Behandlingen kan stoppe sykdommen Multippel Sklerose (MS).

De to venninnene har engasjert hele nettverket sitt og fått kjendiser som Bjørn Dæhlie med på laget. Venner og kjente har auksjonert bort alt fra fotballtrøyer til festivalbilletter.

Bare åtte uker etter at innsamlingen startet er de halvveis til målet på 600.000 kroner.

– Det er dødskult. Jeg hadde ikke så store forventninger, med tanke på at vi startet opp midt i sommerferien, sier Caia Haugsbakk.

Hilde Lindin Gjerdrum fikk diagnosen MS for tre år siden. Sykdommen angriper sentralnervesystemet.

Livet snudde

I 2013 fikk hun en betennelse på synsnerven. Bare to uker etter at legene oppdaget betennelsen fikk hun diagnosen MS. Det ble en stor omveltning for henne og familien.

– Jeg fikk livet snudd på hodet. Det var, og er fortsatt, vanskelig å slå seg til ro med. Jeg tenkte spesielt på sønnene mine, som bare var to og fire år gamle. Jeg ville ikke at de skulle se meg syk, sier Lindin Gjerdrum.

Hun er mye sliten, har kognitive utfordringer og beina har begynt å svikte. Hun har ikke vært i stand til å jobbe de siste to årene.

I dag går hun på medisiner som bremser sykdommen. En stamcelletransplantasjon kan stoppe sykdommen helt. Men i Norge er det strenge krav for å kunne få denne typen behandling. Derfor vil Lindin Gjerdrum dra til utlandet. Behandlingen og oppholdet vil koste ca. 600.000 kroner.

 

Mange har engasjert seg

Bare de nærmeste visste at hun har MS før venninnene startet Facebookgruppa «Heia Hilde! - Hilde's cheerleaders» i juni. Her har venner og bekjente engasjert seg for å samle inn penger til Lindin Gjerdrums behandling. I dag har gruppa over 2.000 medlemmer.

– Dette har nesten blitt en fulltidsjobb. Det er kjempegøy å se at folk er så engasjerte og gavmilde, sier Caia Haugsbakk.

Initiativtakerne har mange planer framover. Blant annet skal de arrangere en festival ved Hurdalsjøen 27. august. Billetten koster 300 kroner og alle artistene stiller opp gratis.

– Det blir en dag med konserter og aktiviteter. Vi håper at folk tar med seg vennene sine og kommer, sier Ida Bjerke.

Dessuten skal de arrangerer marked i Maura 10. september.

I tillegg skal de auksjonere bort en skitur med Bjørn Dæhlie til Marifjell i Nannestad. Her kan både privatpersoner og bedrifter gi bud.

 

Auksjonerer bort skitur til Marifjell

Bjørn Dæhlie blir med på innsamlingen til Hilde Lindin Gjerdrums behandling.

Skikongen bidrar til innsamlingsaksjonen ved å auksjonere bort en skitur til Marifjell.

– Jeg kjenner MS-sykdommen godt, i og med at moren min har den. Jeg forstår hvor mye det betyr for Hilde å få behandlingen. Derfor tenkte jeg at jeg kunne lage en skiaktivitet for en bedrift som ønsker å støtte denne saken, sier Dæhlie.

Valget falt på Marifjell, som Dæhlie mener er den flotteste turen av dem alle i Nannestad.

– Jeg synes det er flott der, og det er et område jeg er veldig godt kjent på. Det er et flott tårn der oppe med utsikt over hele Romerike, sier han.

Dæhlie sier at turen tar 30-40 minutter hvis man går «rasende fort», eller halvannen time hvis man tar den som en tur.

Han gleder seg til turen.

– Jeg trives mer og mer i skog og fjell. Så det blir lystbetont å ta med noen til vakre Nordåsen, sier han.

Interesserte enkeltpersoner eller bedrifter kan gi bud innen 30. oktober, på Facebookgruppa «Heia Hilde! - Hilde's cheerleaders». Skituren skal foregå i løpet av vinteren 2017.

Fakta

Hvis du ønsker å bidra, kan du gå inn på Facebookgruppa «Heia Hilde! - Hilde's cheerleaders».

Donasjoner kan gis til kontonr. 2050 36 10303

Eller vipps til 920 63 947

Fakta

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet.

Sykdommen angriper isolasjonslaget rundt nervetrådene i hjernen og ryggmargen.

Sykdommen viser seg i form av attakker. Man kan oppleve symptomer som synsforstyrrelser, svekkelser i armer og bein, balanseproblemer og trøtthet.

Årsaken til MS er ukjent,

Kilde: MS-forbundet