Politiet opplyser at de mistenker at de fire kan ha stått bak svindel og svindelforsøk av eldre personer på Romerike, i Oslo, Ås, Mysen, Sarpsborg og Drammen.

Romerikes Blad har den siste tiden omtalt flere tilfeller av eldresvindel. Blant annet da Edith (87) ble robbet for en gullklokke og et gullarmbånd da en bil med fire personer rullet opp foran henne og ektemannen.

De avledet ektemannen, Johan (87), ved å spørre om veien til sykehuset, mens de klarte å stjele verdisakene fra Edith.

Det var også en lignende episode i Fet, men da klarte ikke banden å få med seg verdier.

– Passet beskrivelse

Framgangsmåten til de fire som ble pågrepet i Østfold torsdag er identisk:

I en sølvfarget bil kontaktet de en kvinne på 89 år og spurte om veien til sykehuset. Det kjeltringene ikke visste, var at politiet fulgte med.

Det var TV 2 som omtalte pågripelsen først.

– Vi observerte en bil som kunne passe beskrivelsen vi hadde, og fulgte etter den. Da så vi at den stoppet opp ved siden av en eldre dame som gikk med rullator. Vi observerte at de hadde kontakt med henne og at de forsøkte å stjele fra henne, forteller leder for vinningsgruppa i Oslo-politiet, Roar Kvassheim, til TV 2.

Til Romerikes Blad forteller Kvassheim at de setter hendelsen i Østfold, og den påfølgende pågripelsen, opp mot de lignende episodene på Romerike.

– Det er noe vi absolutt har i kikkerten. Vi er foreløpig i gang med innledende undersøkelser, så det er litt tidlig å konkludere med at det er de samme personene som står bak alle tilfellene, sier Kvassheim som opplyser at politiet er kjent med minst ti lignende tyveriepisoder på Østlandet.

– Vi fattet interesse for dette da det dukket opp mange saker som liknet på hverandre. Vi ønsket å finne ut om det var de samme som sto bak alle tyveriene, eller om det har spedd seg en ny modus blant flere bander, Kvassheim til TV 2.

 

Slående likt

Politiet på Lørenskog har siden svindelen av Edith og ektemannen jobbet for å få fatt i gjerningsmennene.

Politioverbetjent ved lensmannskontoret, Robert Flisen, sier i likhet med Kvassheim at det er for tidlig å konkludere med at det er snakk om de samme gjerningspersonene, men at modus er slående likt.

– Vi er i dialog med nabodistriktene for å få klarhet i dette, sier han til Romerikes Blad fredag.