Posten advarer: – Kan føre til virus

SVINDEL: Denne e-posten er slett ikke fra Posten Norge, selv om den til og med har deres logo.

SVINDEL: Denne e-posten er slett ikke fra Posten Norge, selv om den til og med har deres logo.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

LILLESTRØM: Denne e-posten ser svært så profesjonell ut, men ikke la deg lure. Det er rådet fra både Posten Norge og Økokrim.

DEL

E-poster som har som motiv å lure ut personlig informasjon fra mottakeren, øker i omfang.

De siste dagene har mange blant annet fått en e-post som angivelig er fra Posten Norge. Den er utstyrt med Postens logo, og mottakeren bes om å klikke for å få en adresselapp for å få utlevert en pakke.

Posten opplyser at det verserer flere versjoner av e-posten og at alle e-postene inneholder skadelige virus. Trykker du på lenkene i en av e-postene vil du mest sannsynlig laste ned et virus til PC-en eller mobilen du bruker.

UTNYTTES: – Vi misliker sterkt at vår seriøse merkevare brukes for å utnytte folk i økonomisk kriminalitet, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

UTNYTTES: – Vi misliker sterkt at vår seriøse merkevare brukes for å utnytte folk i økonomisk kriminalitet, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge. Foto:

– Mange er blitt rammet

– PC-en kan også bli låst, og kriminelle bander kan be om penger for å låse den opp. Vi vet at både privatkunder og bedrifter er blitt rammet, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge til Romerikes Blad.

– Hvor mange?

– Vi fører ikke noe register over det. Men slike svindelforsøk skjer i bølger, og i forrige runde fikk vår kundeservice flere hundre telefoner i løpet av en dag.

Eckhoff må erkjenne at det er umulig å stoppe svindlerne.

– Vi kommer aldri til å finne dem. Vi ser knapt nok hvilket land e-posten sendes fra, fordi svindlerne skjuler seg bak masse teknologi. Sist vi brukte noe ressurser på dette stoppet sporene i Moskva, men i realiteten kan bedragerne ha sittet i Østfold.

– Last ned sporingsappen!

Det beste tipset John Eckhoff kan gi til folk, er å laste ned Postens sporingsapp.

– Da er du sikret at informasjonen faktisk kommer fra Posten. Her får du raskt overblikk over pakker som er på vei eller sendt fra deg, uten at uvedkommende har tilgang til informasjonen. Du bør slette de falske epostene, uten å klikke på lenkene, sier han til op.no.

Et annet ferskt eksempel er en e-post med den noe snodige emnetittelen «Innkalling til selvangivelsen». Den er neppe sendt fra Skatteetaten.

Økokrim ber generelt alle om å være forsiktige med å utlevere personlig informasjon når de mottar mistenkelige e-poster.

– Vil nok bare fortsette

- Det kommer nye falske e-poster hele tiden, og det vil nok bare fortsette. Blant gjengangerne som blir misbrukt, er Skatteetaten, Posten og banker. Ofte blir e-postene utstyrt med logoene deres for at de skal se ekte ut, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

- Er det umulig å stoppe svindlerne?

- Det er dessverre svært vanskelig. E-postene sendes fra nye servere i utlandet hele tiden, og bedragerne blir stadig flinkere.

Alle steder

Dybo oppfordrer alle til å være forsiktige med hva de klikker på.

- Svindelforsøkene foregår på Facebook, andre nettsteder, e-post – ja, overalt. Avsenderne lager mailadresser som skal se ekte ut, men jeg kan forsikre at Skatteetaten ikke bruker gmail. Offentlige etater bruker ofte Altinn.

Økokrim har ingen oversikt over hvor mange som er blitt lurt av e-postsvindel.

- Vi oppfordrer alle som er blitt svindlet, til å kontakte lokalt politi og ta en virussjekk på pc-en. Men vi mottar gjerne tips om slike saker.

Mindre naive

Dybo gleder seg over at folk tross alt stort sett er flinke til ikke å la seg lure.

- Vi fikk utrolig mange henvendelser da falske e-poster var et nytt fenomen, men dette har avtatt. Vi tar det som et tegn på at folk er blitt mindre naive. Også folk som ikke er oppvekst med Internett, har begynt å forstå at de må være forsiktige med hva de klikker på, sier Anne Dybo.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken