Kvinnen i 50-årene er dømt for svindel en rekke ganger – nå må hun møte i retten igjen

Artikkelen er over 3 år gammel

En kvinne i 50-årene – tidligere straffedømt for en rekke forhold og omtalt som reisende i løgn og bedrag – må nok en gang møte i retten tiltalt for grovt bedrageri.

DEL

Denne gangen er det Politimesteren i Oslo som har tatt ut tiltale mot «gjengangeren» som nå har bostedsadresse på Øvre Romerike.

Tiltalebeslutningen omfatter sju straffbare forhold – alle begått i siste halvdel av 2016.

I 2007 ble hun dømt til tre års fengsel for blant annet falsk anmeldelse, 14 grove bedragerier, to forsøk på utpressing, tre tilfeller av ærekrenkelser og fire tilfeller av hensynsløs opptreden.

Fem år senere fikk hun sin åttende dom da hun ble funnet skyldig i samtlige 21 tiltalepunkt herav 18 grove bedragerier, ett forsøk på grovt bedrageri, ett tilfelle av plagsom opptreden, og ett tilfelle av ærekrenkelse.

Romerikes Blad omtalte tiltalte senest 19. april i år etter at Ellen Bakke i organisasjonen Hjelpende hender, mente hun hadde blitt utsatt for svindelforsøk av den aktuelle kvinnen.

Politiet på Romerike bekreftet da at de høsten 2016 hadde fått to henvendelser om den samme kvinnen der hun har tatt kontakt med ukjente for å få overnatting, penger eller andre verdier.

Øl som belønning

Ifølge tiltalebeslutningen er det følgende sju forhold som nå gjør at hun må møte i Oslo tingrett 16. mai.

Den 27. juni skal tiltalte ha forledet en kvinne i Oslo til å gi henne et lån på 2.000 kroner ved å opplyse at hun var operert på sykehus og måtte sjekke inn på hotell da hun ikke hadde tilgang til egen lommebok og nøkler.

Pengene ble lånt ut i bytte mot 200 dollar. To dager senere oppsøkte tiltalte långiveren, og fikk dollarene tilbake mot et løfte om at sønnen skulle komme å tilbakebetale lånet.

Videre skal tiltalte den 23. august på nytt ha tatt kontakt med en Oslo-kvinne. Denne gangen skal hun ha opplyst at hun var under kreftbehandling og at hun ikke hadde tilgang til lommebok og nøkler.

Oslo-kvinnen skal da ha tatt henne inn i egen bolig på overnatting. Noen dager senere oppsøkte tiltalte den gjestfrie på nytt med opplysninger om at hun hadde fått tilbakefall av svulst på hjernen.

Tiltalte fikk overnatte nok en gang, og under oppholdet skal hun ha spurt kvinnes kjæreste om han kunne kjøre henne til Fredrikstad. På denne turen skal hun ha forledet fornærmede til å låne henne 2.000 kroner med løfte om tilbakebetaling fra sønnen og en kasse øl som belønning for hjelpen.

Fikk sjekke inn

Tiltalens tredje punkt gjelder også et låneopptak. Den 24. august skal kvinnen ha lurt en person til å låne henne 2.100 kroner til hotellovernatting.

Forklaringen var at hun hadde mistet flyet og ikke hadde tilgang til egen lommebok og nøkler. Kvinnen i 50-årene skal ha lovet å tilbakebetale lånet påfølgende dag.

Noen dager senere bodde kvinnen ifølge tiltalepunkt fire, på et hotell i Oslo.

Der skal hun ha forledet resepsjonisten til å sjekke henne inn ved at hun uriktig opplyste at hun ikke hadde tilgang til bankkortet sitt, men at sønnen skulle komme å gjøre opp når han skulle hente henne påfølgende dag.

Hotellet skal ha hatt et tap på kroner 2.558 som følge av gjestfriheten. Det hører med i tiltalen at også minibaren ble benyttet under oppholdet.

Blomster og kaker

Den 15. september skal kvinnen, ifølge tiltalens femte punkt, ha oppsøkt en blomsterforretning i Oslo og forledet en ansatt til å utlevere varer til en samlet verdi av 760 kroner. Tiltalte skal ha opplyst at hun handlet på vegne av sin arbeidsgiver og at dennes kredittkonto i butikken skulle belastes for kjøpet.

I neste tiltalepunkt framkommer det at kvinnen den 1. oktober oppsøkte et av hovedstadens bedre konditorier.

Der skal hun ha forledet en ansatt til å utlevere fire kaker til en samlet verdi av 1.952 kroner. Tiltalte skal her ha forklart at hun måtte ordne kaker til en 50-årsfeiring på jobben, men at hun ikke hadde tilgang til lommebok og nøkler. Hun fikk kakene utlevert mot løfte om å gjøre opp for seg påfølgende dag.

I tiltalens sjuende og siste punkt, kommer det fram at kvinnen den 17. oktober oppsøkte en forretning og Oslo og her forledet en ansatt designer til å låne henne 500 kroner.

Tiltalte skal ha forklart at hun hadde en alvorlig kreftsykdom, hadde to syke sønner, var blitt frastjålet lommeboken på trikken og var bekymret over hvordan hun skulle komme seg hjem. Hun skal ha lovet den ansatte å komme tilbake dagen etter med blomster som takk for hjelpen.

Noen blomster skal det ikke ha blitt – ei heller tilbakebetaling av penger – verken til designeren eller noen av de andre fornærmede.

Blid og hyggelig

Kvinnen i 50-årene, som opprinnelig er fra Gjøvik-traktene, har gjennom tidene «operert» med mange ulike navn. Hun er beskrevet som blid, hyggelig og svært overbevisende av sine «ofre».

Romerikes Blad har forsøkt å få kvinnes advokat, Lars Leversen til å kommentere hvordan kvinne stiller seg til tiltalen, uten å lykkes med det.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken