Gå til sidens hovedinnhold

– De fortjener så mye mer

Artikkelen er over 2 år gammel

Sara Habibollahzadeh (20) og Ingrid Stenødegård (21), er i praksis i Zanzibar. Jentene ønsker å samle inn penger til mat, legebesøk og bleier.

Jentene studerer til å bli barnevernspedagog og sosionom, ved Høgskulen i Volda. Fram til midten av desember hjelper de til på et barnehjem i Zanzibar i Afrika.

Habibollahzadeh har tidligere vært i Afrika med SOS-barnebyer. Stenødegård har tidligere besøkt kontinentet med skolen hun gikk på.

– Da vi kom til barnehjemmet og så hvordan de hadde det ble vi svært lei oss. Det gjorde inntrykk å se syke barn, dårlig kosthold og hygiene. De fortjener så mye mer, sier Sara Habibollahzadeh.

Da de møttes på Volda, hadde begge et sterkt ønske om å reise tilbake.

De ville gjøre en forskjell.

På barnehjemmet finnes mange små barn som har mistet foreldrene sine til blant annet rusavhengighet og fattigdom. Dagene består av vasking av barna, pleie, omsorg og lek. Det går mye i klappelek og sang med de eldre barna.

Jentene forteller til Romerikes Blad om standarden på barnehjemmet i Zanzibar. Det er annerledes enn hva man er vant til i Norge. De 48 barna blir fordelt i 14 senger, og toalettene er hull i bakken.

– Barna har et «inne område» under åpen himmel. Kjøkkenet består av et bål og kasseroller. På skolen må alle barna sitte på guøvet, legger Habibollahzadeh til.

– Plutselig gikk barnet på egen hånd

Flere av barna på barnehjemmet sliter med å gå. De som er rammet er barn til og med 5 år.

Jentene påpeker at det finnes liten informasjon om hvorfor noen av barna ikke kan gå, men at «mammaen» på barnehjemmet sier det har vært rus med i bildet, under svangerskap.

– En vanlig dag på barnehjemmet starter med at vi tar med oss barna som sliter med å gå, ned på stranden. Her graver vi hull i sanden hvor barna står oppreist, med sand til hoftene. Saltet i sanden skal visst trekke inn i beina og gjøre de sterkere, forteller Habibollahzadeh.

Ifølge Habibollahzadeh og Stenødegård har en lege besøkt barnehjemmet. Han gjennomførte undersøkelser av alle de 48 barna, og ga behandling til de som hadde behov for det. Pengene innsamlingen så langt har gitt, ble brukt til å betale legebesøket, samt medisinkostnader.

– Legen har vært på besøk. Takket være pengene som er samlet inn hittil har alle barna fått legesjekk, som blant annet inneholdt blodprøver, og test av urin og avføring. Da fikk vi endelig svaret på hva som faktisk feiler dem, sier Habibollahzadeh.

Til tross for at flere barn har mottatt behandling, er det likevel mange som trenger mer enn bare medisiner i det lange løp.

– Det er fortsatt to av barna som ikke kan gå. Det er nødvendig med en spesialist som kan undersøke dette. Barna mangler også taleevne, forteller Habibollahzadeh

Flere av barna på barnehjemmet lider av blant annet sykdommene tyfoidfeber, jernmangel, og mark i avføring. Dette kommer av forskjellige ting, ikke nok næring i maten Jentene forteller at alle drikker av samme kopp og mater hverandre med hendene. I tillegg er barna veldig dehydrerte grunnet redusert tilgang på vann i perioder.

– Vi har snakket med «mammaen» om hva annet de ønsker at pengene skal brukes til. Det er ønskelig med flere toaletter og penger til mat, sier Habibollahzadeh.

 

Jentene forteller om en hendelse som rørte dem begge.

– Forrige uke reiste ungen seg på 2 år opp, og gikk mot oss helt selv. Det var et veldig rørende øyeblikk, fordi vi har jobbet så hardt og lenge med dette.

Jentene har et ønske om å samle inn penger, for at barna på barnehjemmet skal få det så bra som mulig.

– Vi har allerede fått stor respons på innsamlingen, og det har gått over all forventning. Når vi bestemte oss for å gjøre dette ville vi overraske «mammaen» på barnehjemmet. Hun ble utrolig glad for det vi hadde satt i gang.

FAKTA:

  • Tyfoidfeber- og paratyfoidfeber forårsakes av de to bakterietypene Salmonella typhi og Salmonella paratyphi A-C.
  • Medfører en akutt magetarminfeksjon med feber, og ofte betydelig nedsatt allmenntilstand, eventuelt med forvirring.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Kommentarer til denne saken