Kaare (102) turnet under kirketaket

Strømlinger: Solveig og Kaare Thorstensen er konfirmert i Strømmen kirke, i 1937 og 1929.

Strømlinger: Solveig og Kaare Thorstensen er konfirmert i Strømmen kirke, i 1937 og 1929. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ikke mange romerikinger er mer «hekta» på lokalhistorie enn folk på Strømmen. Nå kommer ny bok, med tema konfirmasjon.

DEL

Alf Stefferud og Steinar Bunæs har skrevet flere lokalhistoriske bøker. Til høsten utgir duoen nok en trykksak. Etter idé fra Sverige utgis en bok om konfirmasjoner i Strømmen.

Bok til Strømmen-kveld

Mandag 30. oktober, på «Strømmen-kvelden», skal boka lanseres. Målet er å presentere alle de omkring 3.600 som har stått til konfirmasjon i Strømmen gjennom 40 år.

– Vi ønsker å samle inn fotografier og navn på alle konfirmasjoner mellom 1929 og 1969. Mye er heldigvis kommet på plass, men vi mangler fremdeles enkelte bilder, både fra før og etter krigen, forteller de to.

Seks års byggetid

– Hvorfor akkurat 1929?

– Fordi Strømmen kirke sto ferdig i 1929, seks år etter at arbeidene ble påbegynt. Mangel på penger gjorde at byggearbeidene gikk sånn i langdrag, forteller Steinar Bunæs.

En god informant

Fra det første kullet for snart 88 år siden lever en av guttene, 102-årige Kaare Thorstensen, tidligere lokomotivfører og ihuga «Strømmen-patriot».

Kaare og kona Solveig har vært gode informanter ved bokprosjektene. Ekteparet har bodd så å si hele livet her, og de har svært god hukommelse.

– Jeg husker godt at Strømmen kirke var under bygging. Det var lekeplassen vår. Jeg turnet ofte i jernkonstruksjonene opp under taket. Hver gang jeg er i kirken ser jeg for meg hvordan vi holdt på.

1929: Det første konfirmantkullet med pastor Haugen i Strømmen kirke søndag 6. oktober 1929. Kaare Thorstensen står til høyre i døråpningen. Kullet besto av 25 jenter og 25 gutter.

1929: Det første konfirmantkullet med pastor Haugen i Strømmen kirke søndag 6. oktober 1929. Kaare Thorstensen står til høyre i døråpningen. Kullet besto av 25 jenter og 25 gutter.

En farlig lekeplass

Byggeplasser var populære steder å leke på den gang Kaare var barn og ung.

– Det var selvsagt farlig, men det tenkte vi lite eller ingen ting på, flirer han.

– Husker dere konfirmasjonsgavene?

– Jeg fikk et tobakksetui av leieboeren vår og en sølvpenn av en nabo i Nygata, Thea Kopperud. Også paraply og hatt av foreldrene, forteller Kaare.

– Jeg fikk hansker, paraply og veske samt et par 10-kronestykker, minnes Solveig.

Ekteparet forteller at det sto skinkesteik og riskrem på menyen, både i 1929 og 1937.

– Hva synes dere om dåp og konfirmasjon i dag?

– Alle bør døpes, men de må selv få velge om de skal konfirmeres. Jeg synes det er en god og fin tradisjon, uttaler Solveig.

– I gamle dager var det en selvfølge at alle «leste for presten». Jeg tror sønnen av en kommunist kanskje var den første her i Strømmen som lot være å konfirmere seg. I dag er det blitt altfor mye fokus på gaver og spesielt penger, synes jeg, svarer Kaare.

Fakta

  • Strømmen kirke sto ferdig til innvielse våren 1929.
  • Alf Stefferud og Steinar Bunæs jakter på bilder av alle konfirmantkull 1929–1969.
  • Til høsten utgis bok med bilder, navn og historier som forteller om konfirmasjonene.
  • Inntekten fra boksalget går til anskaffelse av nytt orgel i Strømmen kirke i 2018.
Ildsjeler: Alf Stefferud (t.v.) og Steinar Bunæs har brukt utallige timer på å samle Strømmen-stoff. Nå har de nok en bok på gang.

Ildsjeler: Alf Stefferud (t.v.) og Steinar Bunæs har brukt utallige timer på å samle Strømmen-stoff. Nå har de nok en bok på gang. Foto:

Artikkeltags