Store uenigheter i Felleskjøpet-konflikten

LILLESTRØM, NORGE 20190917. 
Streikende utenfor hovedkontoret til Felleskjøpet i Lillestrøm, tirsdag morgen. YS-forbundet Negotias medlemmer i Felleskjøpet Agri gikk tirsdag morgen ut i streik etter at de ikke fikk innvilget kravet om å få beholde rettigheter de allerede har, når Felleskjøpet Agri går fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO Mat og Drikke.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

LILLESTRØM, NORGE 20190917. Streikende utenfor hovedkontoret til Felleskjøpet i Lillestrøm, tirsdag morgen. YS-forbundet Negotias medlemmer i Felleskjøpet Agri gikk tirsdag morgen ut i streik etter at de ikke fikk innvilget kravet om å få beholde rettigheter de allerede har, når Felleskjøpet Agri går fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO Mat og Drikke. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Felleskjøpet sier at Negotia har avvist nye forslag til løsning på streiken, men arbeidstakerorganisasjonen hevder de ikke har mottatt noen forslag.

DEL


YS-forbundet sier imidlertid at de søndag kveld sendte Felleskjøpet Agri et forslag til løsning på konflikten med et lønnskrav på 3,2 prosent. Ved svarfristen mandag formiddag avviste Felleskjøpet forslaget.

Kort tid etter sendte Felleskjøpet Agri ut en pressemelding hvor det står at Negotia har avvist nye forslag fra Felleskjøpet på å løse streiken, men at Negotia har svart med å komme med ytterligere krav.

– Vi er ganske sjokkert og skjønner ingenting. Vi har ikke fått noen verdens ting fra Felleskjøpet, og vi kan dokumentere og bevise at vi har sendt dem et løsningsforslag. De farer med blank løgn. Dette gjør det mye vanskeligere å få løst saken, sier leder for Negotias forhandlingsutvalg, Anne Lene Gabrielsen, til NTB.

Senere mandag modererte Negotia seg noe, og sier de ikke kan se å ha mottatt noe tilbud fra Felleskjøpet Agri.

Avviser løgn

Felleskjøpet avviser at de fart med løgn.

– Vi kjenner oss overhodet ikke igjen bildet Negotia tegner. Vi har forsøkt å få til en konstruktiv dialog, men opplever at våre forslag til løsning blir møtt med nye motkrav. Vi beklager overfor kundene at streiken fortsetter, sier direktør for kommunikasjon og marked Gro Tvedt Anderssen i Felleskjøpet til NTB.

I pressemeldingen skriver Felleskjøpet at de på bakgrunn av ny informasjon i Klassekampen lørdag om bekymring for bortfall av rettigheter i en overgangsperiode mellom to tariffavtaler, har ønsket ny dialog med Negotia.

Gabrielsen kaller også dette direkte løgn.

– Dette har bedriften vært kjent med siden mars 2019, og det har vært oppe i alle kontaktpunkter vi har hatt, sier hun.

352 ansatte i streik

Tirsdag i forrige gikk 352 ansatte i Felleskjøpet Agri ut i streik etter at partene ikke kom til enighet hos Riksmekleren.

Streiken stanser blant annet kraftfôrleveranser fra fabrikken på Kambo i Moss, en rekke kornsiloer er berørt, og store deler av salgsapparatet i Felleskjøpet er i streik.

I et forsøk på få slutt på streiken foreslo Felleskjøpet Agri torsdag å videreføre noen rettigheter for de ansatte, men Negotia mente tilbudet ikke var godt nok.

– Ingen kommer til å miste alt

Spekter, som representerer Felleskjøpet Agri, valgte før helgen å stevne Negotia for Arbeidsretten på grunn av streiken. Spekter mener arbeidstakerorganisasjonen har brukt mellomoppgjøret, som bare skal handle om lønn, til å forhandle om rettigheter. Negotia mener på sin side at de bare forhandler om lønn

Felleskjøpet mener videre at det er vanskelig å ha en dialog når de opplever at kravene fra Negotia endrer seg fra utspill til utspill, og de undres over at Negotia stiller spørsmål om tariffmessige forhold.

– For å gjøre det helt klart: Ingen kommer til å miste alt, slik Negotia uttaler i mediene i helgen. Ingen vil heller stå uten en avtale i en overgangsperiode, avslutter Kari Wang Olsen, direktør HR i Felleskjøpet Agri.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken